Страната на Дядо Коледа е все по-желана и популярна дестинация,

...
Страната на Дядо Коледа е все по-желана и популярна дестинация,
Коментари Харесай

Северно сияние, пътуване с елени, нощувка в иглу: Какво може да правите в Лапландия?

Страната на Дядо Коледа е все по-желана и известна дестинация, изключително по време на зимните празници. С деца, родственици или другари – Лапландия бързо те потапя в страната на чудесата, като предлага разнообразни и забавни занимания.

Ето лист с някои от най-хубавите:

Къщата на положителния дъртак се намира на върха на планина

Посещение на дома на Дядо Коледа.

365 дни в годината можете да посетите селото на Дядо Коледа , което е и формалният му дом. То се намира в Рованиеми – столицата на Лапландия, която е единствено на пет благи южно от Полярния кръг в Лапландия и на 3,5 часа пряк полет от Обединеното кралство.

 

В селището действа Академия за елфи, която посреща „ дребни помощници “ и предлага разходки с шейни, теглени от северни елени или хъскита. Тук се намира и паркът на Дядо Коледа с изложба за ледени статуи и елфически работилници за произвеждане на меденки.

Можете да гледате и ужасно елфско шоу със занимателни акробатични представления. Освен да се срещнете с положителния дъртак, можете и да прекосите магическата линия на Полярния кръг или просто да се потопите в коледния дух.

Преследване на Северното зарево

Освен че е актуалният дом на Дядо Коледа и известна ски дестинация, регионът на Рованиеми е измежду най-хубавите места в света за наблюдаване на Северното зарево . Полярното зарево е вълшебно събитие, което озарява арктическото небе и за мнозина то e първо място в листата с стремежи, когато отидат в Лапландия.

Снимка: iStock

То може да се следи от края на август до началото на април, до момента в който нощите не станат прекомерно светли. В покрайнините на Рованиеми има безпределно доста способи и места за наблюдаване на Северното зарево, като множеството от тях са безусловно на крачка от центъра на града.

Снимка: Таня Ананиева

Полярният кръг обаче е парадайс за ловците на Северното зарево. Според остаряла легенда явлението се появява, когато лисица, бягаща през хълмовете на Лапландия, изхвърля искри от опашката си в северното небе, оцветявайки светлинните линии в небето. За да се появи Северното зарево на територията на Северния полярен кръг, се изисква ясно небе, уместно галактическо време и, несъмнено, шанс. Мнозина остават разочаровани, само че в случай че останете задоволително дълго е допустимо да го „ хванете “.

Снимка: iStock

Разходка с шейна с елени

За разходка с шейна, теглена от северни елени, лапландската столица Рованиеми е точната дестинация. Именно там живеят доста от обичаните животни на Дядо Коледа и има съвършени равнини, покрити със сняг, за разходки. Освен да се повозите с шейна, можете да посетите и ферми с елени, където да нахраните животните, да им се полюбувате и да си извършите фотография с тях.

Снимка: Станислава Луканова

Северните елени се срещат на всички места в региона на Рованиеми и са от културно значение за локалните хора и района. Ако желаете да се насладите на същинска разходка с шейна, теглена от елени, би трябвало да дойдете през зимата - от края на ноември доникъде на април.

 Traffic in Lapland.


 Nicky Haldin #reindeer #VisitLapland #Finland pic.twitter.com/MaSzbPTzb6

— Visit Lapland (@OurLapland) October 25, 2022

Разходка с кучешки впряг

Лапландия предлага и разходки с. Някои хора считат, че кучетата не би трябвало да се държат в кафези, да се употребяват за впряг по график. Други считат, че при изискване че кучетата са добре обгрижвани, те намират бягането за вълнуващо и са изцяло щастливи.

Снимка: iStock

Очевидно, изискванията за хуманно отношение към животните са главното основание и Финландия има строги правила и разпореждания, които кучешките развъдници би трябвало да съблюдават.

Много пътувания включват време с кучетата авансово, с цел да можете да ги опознаете и да се чувствате удобно с тях. Други пък включват топла напитка и лека закуска. Някои обиколки не престават 10 км, до момента в който други оферират единствено малко пътешестване от 1 км.

Снимка: iStock

В селото на Дядо Коледа можете да посетите и плантация за хъскита, където да научите всичко за тях и даже да се гушкате.

Най-често мястото е посещавано от фамилии с деца

Да отседнеш в иглу

Иглутата, както и други неповторими места за настаняване като капсули със стъклени тавани, са публикувани в цяла Лапландия. Освен че оферират ексцентрично прекарване, те ви дават късмет да видите Северното зарево.

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В Рованиеми има даже цялостен комплекс с иглута, който дава лукса да спиш под напълно стъклен покрив или пък да отседнеш в хотел, изработен единствено от сняг и лед. Други места пък оферират на туристите нощувки в спални чували, ледени бар, ресторант и параклис, както и финландска сауна.

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Да караш ски

Не е изненадващо, че като територия, покрита със сняг, Лапландия е дом на няколко известни ски курорта. Основните от тях са: Леви, Иляс и Сариселка. Там се карат ски по-скоро по хълмове, в сравнение с в планини и е доста по-тихо от останалата част на Европа, с по-малко писти и празненства, в сравнение с в Алпите или Доломитите.

Преди празника до него се изпращат приблизително към 20 млн. писма

Въпреки това, съвсем сигурното съществуване на дълбока снежна завивка, невероятните пейзажи и разнообразните действия отвън пистите вършат Лапландия известна ски дестинация.

Снимка: iStock

Страната е подобаваща за скиори с разнообразни умения, в това число начинаещи, а съществуването на осветени писти и писти за Световната купа по ски значи, че и по-напредналите скиори ще бъдат удовлетворени.

Снимка: iStock

Каране на моторна шейна или вървене   със снегоходки

Карането на моторни шейни и ходенето със снегоходки са още едни постоянно срещани атракции в известните лапландски дестинации. На доста места се оферират пътувания с шейни, съчетани с наблюдение на Северното зарево, като по този начин се получава най-хубавото вечерно прекарване.

При ходенето със снегоходки се употребяват специфични обувки, улесняващи придвижването в снега. То е известно по хълмовете и каньоните на региони като Инари и Кайнуу, както и в национални паркове като „ Урхо Кеконен “ и „ Салла “. Същото важи и за карането на моторни шейни, защото за него са подобаващи всички открити равнини и гористи местности.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР