Страната изнася петрол - но изпитва недостиг на гориво на

...
Страната изнася петрол - но изпитва недостиг на гориво на
Коментари Харесай

Сърцето на Америка не бие с нормалния си ритъм

Страната изнася нефт - само че изпитва дефицит на гориво на вътрешния пазар, доставя газ на външни пазари - само че е изправена пред спиране на тока. Преди това такова държавно образувание се наричаше " бананова република ". Днес тези проблеми са присъщи за най-развитата стопанска система в света – Съединени американски щати.

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи изключително състояние заради проблеми с производството на електрическа енергия и евентуален дефицит на потенциал. Така рецесията с електрическата енергия публично се прибавя към рецесията с горивата в Съединени американски щати.

Централната част на страната е в зоната на нараснал риск от спиране на електрозахранването, а западната е в зоната на междинен риск. Изтокът, където е съсредоточена главната газова провинция на Съединени американски щати Marcelous, съгласно изчисленията на енергетиците, минава през идната рецесия безпроблемно.

Междувременно в източната част на Съединените щати се разгаря друга рецесия - изострен дефицит на дизелово гориво, чиито ресурси в петролните бази са на привършване и са на многогодишно дъно.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че високият авто сезон в Съединени американски щати преди малко стартира. Обикновено нефтеняците натрупват хранилища преди него. Въпросът е изключително изострен за двадесет милионния щат Ню Йорк.

Местните рафинерии работят с рекорден потенциал, отлагайки плануваните поправки. Нищо чудно, тъй като рентабилността на рафинирането на нефт в Съединени американски щати е достигнала фантастични стойности. Днес делът на преработчика в цената на бензина е 17%, при дизела - 28%. С историческа норма от 5–10%.

Съединени американски щати към този момент започнаха да внасят гориво от Индия, само че към този момент това не оказа помощ доста. Цените на дизела и бензина удрят нови върхове за всички времена всяка седмица във всички щати, а на изток те дават забележителна награда към междинните цени.

Основният проблем е, че през последните години една на всеки осем рафинерии в Съединени американски щати е затворена. И търсенето на гориво стартира да доближава равнища преди Covid.

„ Ние нямаме рафинерия, издигната в Съединените щати от 70-те години на предишния век “, сподели основният изпълнителен шеф на Chevron Майк Вирт в изявление за Bloomberg. И добави:

„ Моето персонално мнение е, че в никакъв случай няма да има нова нова рафинерия, издигната в Съединените щати “.

„ Зеленият “ дневен ред на Съединените щати през последното десетилетие е толкоз „ призрачен “ за нефтената и газовата промишленост, че петролните компании се опасяват да влагат, даже виждайки големи облаги по исторически стандарти.

Това се отрази както на рафинирането на петрол, по този начин и на бранша на неговото произвеждане, като през последните години той също спря да пораства. Петролната промишленост избира финансови вложения за погасяване на задължения и погашение на дивиденти на акционерите.

Проблемът с горивото е назрял повече от една година и рано или късно трябваше да обхване щатите. Ембаргото върху доставките на съветски (а по-рано венецуелски и ирански) тежък нефт, от който добивът на дизел е по-висок, единствено разруши петролната промишленост и рафинирането, което беше разрушено от години.

В резултат на това през идващите два до три месеца Съединените щати може да се сблъскат с физически дефицит на гориво в обособени щати.

Освен това редица систематични неточности доведоха страната до ръба на електрическия колапс. Днес във Вашингтон изясняват актуалната обстановка, в това число със едва снежна зима и спад на запасите във водоемите. Истината е, че това не е първата зима с малко сняг, само че до момента енергийната система на страната устоя.

Проблемът на енергийния пазар, както и на пазара на горива, е систематичен. През последните години атомните електроцентрали и Топлоелектрическа централа, работещи с въглища, бяха изведени от употреба в Съединени американски щати под „ зеленото “ знаме. Броят на въглищните станции е понижен на половина. Тези мощности бяха сменени с нови и скъпи възобновими енергийни източници, а тези от своя страна изискваха запазване и балансиране.

Мобилните комбинирани топлоелектрически централи действаха като запас и баланс. За петгодишен интервал в Съединените щати са издигнати към пет дузини от тях.

Но без значение какъв брой нови и ефикасни са газовите станции, те изискват газ. Тази година Съединените щати доближиха нов исторически връх в потреблението на природен газ.

И като цяло всичко би било наред. На фона на изчерпването на шистовите кладенци те стартират да създават повече газ и по-малко петрол, тъй че газовите салда се сближиха.

Въпреки това, в допълнение към вътрешното ползване, Съединените щати, възползвайки се от високите цени, взеха решение да заемат европейския пазар, заменяйки Газпром. В пика на доставките на " молекули на свободата " на международния пазар, Съединени американски щати станаха най-големият експортьор на LNG (втечнен газ), изпреварвайки Катар и Австралия.

Стахановските подвизи, изключително в името на алчността, постоянно изискват жертви. Запасите от газ в оборудванията на ПГХ в Съединени американски щати паднаха до петгодишно дъно преди горещото лято, което е пикът на потреблението на електрическа енергия в страната - пространствата изискват климатик. В очакване на дефицит на вътрешния пазар на Съединени американски щати към този момент стартира рали в цените на газа.

В същото време, даже на фона на увеличеното произвеждане, не всичко е розово за американските газови компании: техният газ е затворен в находищата.

Газопроводите от индустриални обекти до местата за ползване към този момент работят на най-много през днешния ден и е невероятно този проблем (както и казусът с рафинериите) да бъде решен за няколко седмици или месеци. Строителството ще изисква години вложения.

И двата казуса – неналичието на електричество и гориво с остатък от първоначални запаси – имат общ източник: отмалялост и дефицит на съществена инфраструктура в Съединените щати. През последните 14 години финансовите управляващи на страната са отпечатали осем трилиона $ нови пари и множеството от тези средства са останали във финансовата верига.

Те отидоха да поддържат фондовия пазар, да надуят цената на недвижимите парцели, дивидентите, противоположното изкупуване на акции. Инвестициите в действителния бизнес понижават от година на година. Тоест, жива и нова стопанска система не е зародила даже при остатък и евтина цена на средствата.

Нефтената и газовата промишленост към момента са сърцето на американската стопанска система. Нефтът е основата на благосъстоянието на страната, източникът на първичното струпване на капитал. Съединени американски щати и петролът са неразделна двойка.

Ако с трицифрен марж и безвъзмездни заеми петролните производители не са подготвени да влагат в действителни активи, това значи, че нещо в тази стопанска система най-сетне се е счупило. А Съединени американски щати даже не могат да се трансфорат в естествена " страна-бензиностанция ".

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР