Страхотни рогчета с маково семе - спокойно, имат си и

...
Страхотни рогчета с маково семе - спокойно, имат си и
Коментари Харесай

Рогчета с разкошна плънка и маково семе

Страхотни рогчета с маково семе - умерено, имат си и плънка

Необходими Продукти

За тесто


● брашно - 400 грама + за поръсване на плота
● квас - 12 г жива
● олио - 40 мл.
● яйце - 1 бр. огромно
● вода - 120 мл.
● захар - 1 ч.л.
● сол - 1 ч.л.
● маково семе - 1 с.л. + за поръсване

Плънка


● овче сирене - 170 грама
● извара - 140 г кашкавалена
● заквасена сметана - 2 с.л. с връх
● чубрица - 1 щипка
● жълтъци - 1 бр.

Начин на подготвяне

Натрошете маята при леко затоплената до 37 градуса вода. Сложете захарта, разбъркайте, до момента в който се разтвори всичко в течността, и оставете да шупне за 8-10 минути.

Пресейте брашното в купа, сложете при него лъжица маково семе и солта.

В средата направете кладенче, в което сипете киселото мляко на стайна температура, част от олиото, шупналата квас и белтъка на яйцето.

Започнете да бъркате, до момента в който се усвоят течните съставки от брашното, като последователно си добавите и останалото олио, а може и разтопено масло или мехлем. Ако усетите тестото твърдо, сипете още малко течност, а в случай че ви е доста меко, поръсвайте брашънце.

Омесете безпрепятствено и еластично тесто и го оставете в купата да втаса за 40-50 минути, наложително покрито със домакинско фолио.

Разделете втасалото тесто на части, толкоз огромни, каквато величина предпочитате за вашите рогчета. Оформете на топки и покрийте с забрадка за 10-15 минути да починат. През това време пригответе плънката.

Намачкайте с вилица сиренето с изварата, жълтъка и заквасената сметана. Добавете чубрица и разбъркайте. Ако рогчетата не са за деца, може да се постави и тънко натрошено люто чушле или и други подправки на усет.

Разточвайте всяка топчица тесто на издължена, обла кора, не доста тънка. Слагайте по дължина линия от плънката и сгъвайте отново по дължина, като прищипвате краищата и леко ги подгъвате.

Слагайте рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго и им придайте леко извита форма. Ще ви излязат две тави.

Оставете ги да втасат за още 1 час.

Намажете с разрушен с малко вода и олио жълтък, поръсете с още маково семе и печете към 25 минути в авансово загрята на 180 градуса фурна.

Времето може да варира съгласно размера на закуските със сирене, които сте оформили, по тази причина ги наглеждайте. Готови са, когато придобият златист тен.

Може да ги поднесете още топли - пухкави и вкусни, тези рогчета с луксозна плънка и маково семе са ми обичани за утринна или следобедна закуска!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР