Страхът от паяци или арахнофобията е една от най-често срещаните

...
Страхът от паяци или арахнофобията е една от най-често срещаните
Коментари Харесай

Ново откритие спомага за оцеляване след инфаркт

Страхът от паяци или арахнофобията е една от най-често срещаните уплахи. Според ново изследване обаче нашите осемкраки другари може да се окажат спасители на животи. Изследователи от Университета в Куинсланд оповестяват, че отровата от един избран тип паяк е неразделна съставна част в ново животоспасяващо лекуване за жертви на сърдечен удар.

Въпросният паяк, прочут публично като паякът-фуния от остров Фрейзър(K’gari), се счита за един от най-смъртоносните в света. По подигравка на ориста обаче, молекула, извлечена от отровата на този паяк, се употребява за производството на нов претендент за лекрство, кадърен както да предотврати увреждане от сърдечен удар, по този начин и да удължи живота на донорските сърца, употребявани за трансплантация.

Авторите на проучването изясняват, че новото лекарство в действителност блокира „ смъртния сигнал “, изпратен от сърцето по време на инфаркт.

„ След инфаркт притокът на кръв към сърцето е понижен, което води до липса на О2 към сърдечния мускул “, споделя съавторът на проучването доктор Нейтън Палпант, от Института за молекулярна биология на UQ (IMB), в университетско известие. „ Липсата на О2 кара клетъчната среда да се вкисли, което дружно изпраща известие за гибел на сърдечните кафези. Въпреки десетилетия проучвания, никой не е съумял да създаде лекарство, което да стопира този сигнал за гибел в сърдечните кафези, което е една от аргументите сърдечните болести да продължат да бъдат водещата причина за гибел в света. "

„ Протеинът Hi1a от паяковата отрова блокира киселинно-чувствителните йонни канали в сърцето, тъй че известието за гибел се блокира, клетъчната гибел понижава и виждаме усъвършенствано оцеляване на сърдечните кафези “, разяснява доктор Палпант.

Ако бъде утвърдено, това ново лекарство сигурно ще промени играта: понастоящем няма налични медикаменти, които могат да предотвратят увреждане, породено от инфаркт.

„ Това освен ще помогне на стотици хиляди хора, получили сърдечен удар всяка година по света, само че също по този начин може да усили броя и качеството на донорските сърца, което ще даде вяра на чакащите в листата за трансплантация “, отбелязва професор Питър Макдоналд от Института за сърдечни проучвания. „ Оцеляването на сърдечните кафези е жизненоважно при сърдечни трансплантации - лекуването на сърца с Hi1a и намаляването на клетъчната гибел ще усили степента на опция за превозване на сърцето и ще усъвършенства вероятността за сполучлива трансплантация. “

" Обикновено, в случай че сърцето на донора е спряло да бие повече от 30 минути преди изваждането, сърцето не може да се употребява. За хората, които безусловно са на прага на гибелта, това може да промени живота “, добави той.
 Това е най-калоричният тип шоколад, избягвайте го Това е най-калоричният тип шоколад, избягвайте го
Австралийската диетоложка Ребека Гауторн разруши мита за изгодите от другите типове шоколад, като съпостави калоричността и състава им, пи...

Тези констатации се основават на по-ранната работа на различен от съавторите на проучването, професор Глен Кинг, който преди този момент е разкрил дребен протеин в отровата на паяка-фуния от остров Фрейзър (K`gari), кадърен да усъвършенства възобновяване при оживелите след инсулт.

„ Открихме този дребен протеин Hi1a, който изумително понижава увреждането на мозъка, даже до осем часа след началото на инсулта “, споделя Кинг. „ Имаше смисъл да се тества Hi1a и върху сърдечните кафези, защото сходно на мозъка, сърцето е един от най-чувствителните органи в тялото към загубата на приток на кръв и неналичието на О2. “

„ За жертвите на сърдечен удар нашето виждане за бъдещето е, че Hi1a може да се ползва от Спешна помощ в колата за спешна помощ, което в действителност би трансформирало здравните резултати от сърдечни болести “, продължава той. „ Това е изключително значимо в селските и отдалечени елементи на Австралия, където пациентите и лекуващите лечебни заведения могат да бъдат отдалечени - и когато всяка секунда е от голяма важност. “

Тези открития също могат да оказват помощ при прехвърлянето на донорски сърца за сърдечна трансплантация. Изглежда, че лекарството/протеинът може да улесни превозването на донорските сърца на по-големи дистанции, като по този метод усилва мрежата както на донори, по този начин и на реципиенти.

Продължавайки напред, откривателите се надяват да стартират клинични изпитвания върху хора както за инсулт, по този начин и за сърдечни болести след към две до три години.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР