Страда цикълът на бързия“ сън, който е от съществено значение

...
Страда цикълът на бързия“ сън, който е от съществено значение
Коментари Харесай

Руски учени: Злоупотребата с алкохол води до безсъние

Страда цикълът на „ бързия “ сън, който е от значително значение за възобновяване, изясни Татяна Клименко

Алкохолът форсира заспиването, само че нарушава цикъла " REM " (фаза с бързи очни движения) на съня, откриха съветски учени, представени от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Дългосрочната приложимост на алкохол може да докара до бодърствуване, сподели Татяна Клименко, шеф на Националния теоретичен център по наркология към Министерството на здравеопазването на Русия.

“Под въздействието на алкохола продължителността на заспиването се понижава, само че в това време страда цикълът на „ бързия “ сън, по време на който се появяват сънища и който е от значително значение за възобновяване. Продължителната корист с алкохол може да докара до трайно бодърствуване ”, сподели тя пред публицисти.

Клименко означи, че макар ускореното заспиване, приемането на огромни дози алкохол утежнява съня като цяло, което го прави по-малко бездънен и дълъг.

„ Дори след банкет на задоволително огромна дозаалкохол, в множеството случаи етанолът изцяло изчезва от кръвта през първите 4-5 часа сън. Нормализирането на концентрацията на алкохол в кръвта е съпроводено от така наречен “рикошети на бодърстване “, изразяващи се най-вече в лекомислен сън с чести събуждания в часовете, оставащи за отмора “, добави тя.

Според Клименко при систематичната приложимост на алкохол, както и при периодическата му приложимост в огромни дози, има непрекъснато повишение на кръвното налягане и нарушаване на регулацията на съдовия тонус. В същото време даже няколко дни след еднократна приложимост на алкохол могат да се следят скокове на кръвното налягане, означи тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР