Стойте си вкъщи рядко е изпълним съвет. Но идеята да

...
Стойте си вкъщи рядко е изпълним съвет. Но идеята да
Коментари Харесай

Най-опасните места при гръмотевична буря

Стойте си у дома рядко е осъществим съвет. Но концепцията да се остане на открито също не е по никакъв начин добра. Все отново мълнията е непредсказуемо събитие и е добре да знаем най-малко къде не трябва да сме по време на стихия. Ето 5-те най-опасни вероятни локации.

В намерено поле

Независимо дали е обвързвано със земеделска или фермерска работа, или просто забавление, не трябва да се остава на полето по време на гръмотевична стихия. Ако въпреки всичко няма къде да се скриете, отдалечете се от хълмове и изолирани дървета, доближете стъпалата си, клекнете, навдете си главата и покрийте ушите си. Ако сте с други хора, разпръснете се. Ако някой пострада, отзовете се на помощ. Мит е, че той е рисков за вас – човешкото тяло не организира електричество. Ако ранените са няколко, започнете от този, който наподобява мъртъв, защото постоянно това не е по този начин.

На двора

Да си на двора в неприятно време не е по никакъв начин добра концепция. По време на гръмотевична стихия по-безопасно е да сме вътре в домовете си. Дори у дома не е целесъобразно да сте покрай вана или душ, да употребявате телефон или какъвто и да било електрически апарат, който може да организира електрически заряд от мълнията. В случай на признаци като изгаряния, вътрешни кръвоизливи, сърдечен удар, загуба на паметта, увреждане на зрението или глухота, потърсете здравна помощ.

Близо до дървоКато завали и затрещи, първото нещо, което ни идва на разум, е да се скрием някъде, където сме предпазени от дъжда. Не обаче под дърво! Мълнията се основава от заряди в буреносни облаци, насочващи се към противоположно заредени обекти на земята. Дървото е тъкмо подобен обект с високото си наличие на дървесни сокове и вода. За да не пострадате отблизо паднала мълния или да избегнете директния й рисков удар, преминаващ през дървото, бягайте надалеч от него.

В дребна лодка

Ако сте посред водата, а към вас се задават купесто-дъждовни облаци, това е знак, че би трябвало да достигнете сушата по най-бързия метод. Особено в случай че се намирате на платноходка – висока мачта и без кабинка. Металните кораби могат да разсеят електрическия заряд на светкавицата много бързо. При дървените и стъклопластовите лодки се построяват специфични мълниезащитни системи, които не стопират електрическия искров разряд в атмосферата, само че могат да предпазят хората и самия кораб. По принцип е належащо в лодката да има гръмоотвод, окабеляване, мед и обект, който да притегли светкавицата към водата, а също и система, свързваща всички железни елементи на лодката. В подобен случай има по-голяма възможност да отдалечите мълнията.

На голф игрище

Голф асоциации позволяват преустановяване на играта при заплаха от гръмотевица. Колкото и да е красиво, голф игрището е рискова „ цел ” за гръмотевичната стихия – обширни и открити пространства, на които се намират хора с издигнати железни стикове. Със своята температура от над 20 000 градуса по Целзий и напрежение от десетки милиони волта мълнията по никакъв начин не е за подценяване. Затова забравете за голфа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР