Стойността на Red Bull е близо 6 млрд. евро, това

...
Стойността на Red Bull е близо 6 млрд. евро, това
Коментари Харесай

Два червени бика пред нови предизвикателства – кой ще управлява Red Bull?

Стойността на Red Bull е близо 6 милиарда евро, това е най-скъпата австрийска марка, оповестява интернационалната консултантска компания Brand Finance. След напитките на Coca Cola и Pepsi третото място в света заемат тези на Red Bull. През 2006 година концернът e продал 3 милиарда кенчета. Миналата година международното ползване бе повишено на 9,8 милиарда През 2021 година оборотът надвиши 7,8 млрд, евро.   Пред международния тръст Red Bull предстоят нови значими промени, разясняват австрийски медии, представени от Българска телеграфна агенция. След гибелта на създателя му Дитрих Матешиц тайландският притежател ще реши кой ще бъде подложен отпред на компанията. Оттук следват въпроси за бъдещето на медийната империя, благосъстоятелност на концерна, както и на спортните действия, свързани със собствеността и спонсорските действия на австрийския милиардер.   Матешиц държи 49% от Red Bull, само че мажоритарен притежател е тайландската фамилия Йоовидхия. Техният холдинг T.C. Agrotrading има също 49% от концерна, останалите два % държи главата на семейството Чалерм Йоовидхия.   Въпреки това съответствие Матешиц имаше право да ръководи съвсем еднолично концерна. Според вестник " Пресе " договорът му е бил доживотен, за свалянето на Матешиц от поста е било належащо болшинство от две трети. Но тайландската фамилия е имала правото да блокира значими решения като сливания, промени в капитала или разпродажба.  
Бюджетът за маркетинг преди две години е беше 1,6 милиарда. Както написа " Пресе ", предприятието със седалище в дребното градче Фушъл край Залцбург има положителни финансови запаси и не се постанова да взима банкови заеми. Матешиц е един от най-богатите хора в света. В листата на Forbes за 2022 година той е на 51 място със положение от 27,4 милиарда $. Част от тази сума е вложена в недвижимости. Вестник " Курир " оповестява за притежаваните от него 30 крепости, хотели и заведения за хранене.
Началото на съдействието с тайландската фамилия е сложено преди близо 40 години. По време на командировка в Азия Матешиц е заинтересован от енергийната напитка, вижда капацитет в продукта и взема решение да го показа на пазара в Европа. Купува лиценза на тайландската напитка " Кратинг Денг ", което в превод на британски е Red Bull. Основава с тайландската фамилия производител компанията и взима логото – два червени бика пред слънце.   Сега тайландските притежатели ще търсят управител на мястото на Матешиц, защото неговата позиция не може да се наследява, написа електронното издание на списание " Тренд “, цитирайки собствен източник.: " Няма спомагателни ангажименти, по тази причина в този момент вземат решение тайландците ". Според " Пресе " е немислимо фамилия Йоовидхия да одобри за съучастник Марк – 30-годишния наследник на Матешиц. " Вероятно е да бъде притеглен управител извън или някой от фамилия Йоовидхия ", допуска " Тренд ".   От решението който ще застане отпред на Red Bull зависи и бъдещето на други действия на концерна. Компанията е тясно обвързвана със спортно спонсориране. Още през 1987 година Red Bull стана спонсор на залцбургския тим по хокей на лед, последваха великански задължения във футбола и Формула 1. Особено поддържани бяха рисковите спортове. Атлети на Red Bull са скиорите Линдзи Вон и Марсел Хиршер, сноубордистката Ана Гасер и футболистът Неймар.   Red Bull взе участие в 20 компании, измежду които са два тима на Формула 1, футболните клубове в Залцбург и Лайпциг, " Ред Бул Медиа Хаус " ДОО, метеорологична работа, фешън компания и транспортно дружество.    След гибелта на Матешиц не е ясно и бъдещето на медийната империя на Red Bull, която с оборот от 440 милиона евро и 1000 чиновници е вторият по величина медиен тръст в Австрия. Тя включва телевизия " Сервус, " платформа за стрийминг и разнообразни списания. YouTube каналът на Red Bull е един от каналите с най-вече клиенти в Австрия.  

Видеорепортажите от рисковите спортове и начин на живот предаванията са значим маркетингов инструмент. Скокът от стратосферата на австриеца Феликс Баумгартниер беше следен в целия свят от милиони фенове. По преценка на австрийския вестник " Стандард " годишният пазарен оборот на " Ред Бул медиа хаус " е 60-70 милиона евро, останалите 370-380 милиона налива концернът Red Bull. Досега не са оповестени публични данни.   Наследниците на Матешиц ще би трябвало да изяснят с мажоритарните притежатели дали медийните действия ще бъдат непокътнати в този размер и състав. Според някои спекулации от предишните години Матешиц е подсигурил съществуването на обичаните си медии, изключително телевизия „ Сервус “, като  ги е направил фондация, написа " Стандард ", само че прибавя, че в документите на компанията това не е записано.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР