Стойността на криптовалутата биткойн нарасна с над 23% и за

...
Стойността на криптовалутата биткойн нарасна с над 23% и за
Коментари Харесай

В Русия вече се говори за копаене на биткойн в промишлени количества

Стойността на криптовалутата биткойн набъбна с над 23% и за пръв път в историята на търговете мина прага от 18 000 $, сочат данните от търговете на електронната борса Coinmarketcap, съобщи ТАСС. Само за последното денонощие смяната е 4000 $, прецизира БГНЕС.

Концепцията на системата на биткойн е оповестена през ноември 2008 година от създателя (възможно е да е групов автор) Сатоси Накамото, само че взривна известност биткойнът получи едвам през последните години и месеци. Емисията на биткойни е лимитирана по натурален метод и сега по-голямата част от виртуалната валута към този момент е " добита ".

Именно огромният запас, който би трябвало за " произвеждането " на биткойна, към този момент изкарва на дневен ред оферти по какъв начин да се усили размера на криптовалутата. Според ръководителя на управителния съвет на Внешэкономбанк Сергей Горков Сибир е " неповторим район на Русия, като че ли основан за IT хъбове. Такива реки като Об, Енисей и Лена дават колосални благоприятни условия за достъп до евтина електрическа енергия. Студения климат дава опция да се понижат разноските за изстудяване на сървърите ". Банкерът счита, че остатъкът от сила в Сибир може да се насочи към " произвеждане " на криптовалута.

Технологията за систематизиране по сметки (distributed ledger technology - DLT) или блокчейн е в основата на виртуалната валута. Сравнително дребен кръг от хора с мощни компютри или мрежи са свързани особено за производството (майнинг - копаенето) на биткойн. Според данните на Digiconomist’s Bitcoin Energy Consumption Index към 20 ноември за произвеждане на биткоини са отишли 29.05 тераватчаса електрическа енергия. За съпоставяне, в отчета за АЕЦ " Белене " на Българска академия на науките се показва, че до 2035 година България ще има потребност от 1600 мегавата нови мощности. А годишното произвеждане на АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и водните централи на НЕК т.е. държавните производители на ток е 19 тераватчаса !

От началото на годината в тази зона от всички страни са употребявали повече електричество от 159 обособени страни, в това число и по-големи, като Ирландия и Нигерия. Само през последния месец употребяваната електрическа енергия за тази цел е скочила с 30%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР