Стойностният обем на жилищното кредитиране в България към края на

...
Стойностният обем на жилищното кредитиране в България към края на
Коментари Харесай

Жилищното кредитиране в България чупи нови рекорди

Стойностният размер на жилищното кредитиране в България към края на първото тримесечие сложи нов връх, надхвърляйки 17 милиарда лева През месец март сумата пораства с обичайните за последните две години към 200 млн. лева, демонстрира статистиката на Българската национална банка.

Постоянно растящият интерес към ипотечното кредитиране е измежду главните аргументи централната банка да удвои размера на наложителните минимални запаси, които банките в България би трябвало да поддържат. Вчерашното деяние на Българска народна банка, първото сходно за последните 15 години, пристигна след няколкото нараствания преди този момент на антицикличния буфер и отправените предизвестия от централната банка за прекомерно бурното кредитиране.

И макар прогнозата на Българска народна банка, че тази година експанзията на кредитирането ще се забави, за първите три месеца от новата година към момента това не е доста очевидно.

Жилищното кредитиране пораства през март със 17.8% на годишна база, а в границите на месеца – с почти 1.5%, което е най-високият месечен ритъм от декември предходната година. Така размерът на заемите за жилище доближават до абсолютния връх от 17.06 милиарда лева Ипотечните заеми са най-вече дълготрайни, над пет години, а размерът на проблематичните жилищни заеми се свива за следващ месец.

За продължаващия взрив в ипотечното кредитиране тласък към момента са относително ниските лихви в страната, върху които към този момент не е оказано цялостното влияние от повдигането на главния лихвен % от Европейската централна банка.

Потребителското кредитиране също пораства – с близо 200 млн. лева през март – до връх от 15.4 милиарда лева, или растеж от 12.1% на годишна база. В рамките на месеца потребителското кредитиране скочи внезапно, с 1.25%, което е най-високата месечна стъпка от дейния летен август предходната година.

Фирменото кредитиране също пораства, само че под темповете от предходната година. Това евентуално се дължи главно на повдигането на лихвените проценти, което бе усетено първо от бизнеса в края на предходната година. Така на годишна база нарастването в размера на заемите за бизнеса падна до едноцифрените стойности и за март стига 7.9%. За месеца размерът на бизнес заемите пораства с едвам 0.4%.
На депозит
Спестяванията в банковата система в България също удариха нов безспорен връх от 118.9 милиарда лева Прави усещане обаче, че през март хората и бизнеса са икономисали единствено към 540 млн. лева, което е единствено една трета от нарастването през февруари, когато бяха насъбрани нови 1.8 милиарда лева по сметките си.

Влоговете на компаниите в България са нарастнали с 320 млн. лева, до момента в който семействата са икономисали близо 220 млн. лева

Данните на Българска народна банка демонстрират закъснение в спестяването на физическите лица и бизнеса в изискванията на висока инфлация и икономическата неустановеност, подбудена от войната в Украйна и енергийната рецесия. Спестените за месец март 540 млн. лева от семействата и компаниите са надалеч от декември, когато бизнесът и хората икономисаха рекордните за историята на България 3 милиарда лева Все още обаче е рано да се каже дали забавянето ще се трансформира в наклонност. Според прогнозата на централната банка депозитите ще порастват с вероятността от повишаване на лихвите по тях.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР