Стойчо!Това име лепнаха във Фейсбук на Розовия пеликан, който е

...
Стойчо!Това име лепнаха във Фейсбук на Розовия пеликан, който е
Коментари Харесай

Лепнаха име на розовия пеликан във Варна

Стойчо!

Това име лепнаха във Facebook на Розовия пеликан, който е най-голямата атракция във Варна в последната седмица.

 

Птицата напълно не е дезертьор. Тя е минала сполучливо лекуване и сама е решила, че е време да се върне в естествения си хабитат, показаха от зоопарка.

Розовият пеликан е дошъл предходната есен в избавителния център с леки пострадвания и изнемощялост. Екипът, грижил се за него, стартира проекти да го върне в естествена среда, само че птицата ги изпреварва и се открива на Крайбрежната алея.

Към момента пернаткото се усеща добре и наподобява в положително здраве, което значи, че би следвало и да се храни добре. Това сподели за Moreto.net инж. Пламена Каразутева, която е зоолог в зоопарка.

Птицата употребява главно риба. От зоокъта приканват хората да не я хранят с нездравословни храни като снаксове, гризки и сладко. Тези неща са извънредно рискови за нея и могат даже да доведат до гибелта й.

За последните няколко години няма различен подобен случаи на птица, напуснала сама центъра.

Розовият пеликан се смята за липсващ като гнездящ у нас. Той е с обсег на крилете до близо 3 метра. Обичайно населява блата, езера, рибарници. Гнезди колониално в обширни тръстикови масиви. Има едно потомство годишно.

Последното сполучливо гнездене у нас е на две двойки в езерото „ Сребърна “ през 2000 година, показват от Българско сдружение за отбрана на птиците.

В България се среща главно по време на миграция, когато хиляди птици се събират за отмора и хранене в Бургаското езеро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР