Стоунхендж, най-прочутият исторически паметник на Великобритания, все още е загадка

...
Стоунхендж, най-прочутият исторически паметник на Великобритания, все още е загадка
Коментари Харесай

Откриха близнак на Стоунхендж

Стоунхендж, най-прочутият исторически монумент на Англия, към момента е мистерия за учените. Предназначението му към този момент все ощ ене е потвърдено дефинитивно.

Някои считат, че каменните блокове са били сложени за астрономически наблюдения, а съгласно други това е било място за осъществяване на религиозни ритуали.

Учените по този начин и не могат да схванат защо е изработен Стоунхендж, а в този момент загадката е още по-неразрешима, откакто на километър от фамозния монумент археолози се натъкнали на двойник на Стоунхендж.

Близнакът на известния монумент е изработен напълно от дърво. Според думите на ръководителя на плана Винс Гафни, професор по археология от университета Бирмингам, находката е издигната преди към 4000 години.

Археолозите създали невероятното си изобретение, откакто държавното управление отделило 10 милиона лири стерлинги за благоустройство на мястото, където е ситуиран Стоунхендж.

Според археолозите находката е доста скъпа, защото визията им за ландшафта към паметника в този момент към този момент е изцяло изменена. Те разкрили няколко дупки с широчина един метър.

 Откриха близнак на Стоунхендж

Вероятно в тях са се намирали антични дървени стълбове. Диаметърът на самия рид, покриващ находката, е двадесет и пет метра, което е единствено с пет метра по-малко от Стоунхендж.

Като се базират върху формата на находката, археолозите считат, че тя е издигната по същото време, по което и Стоунхендж. Възможно е това да е най-грандиозният параден монумент, открит през последните петдесет години.

На изображения, получени благодарение на радар, се вижда, че дървеният Стоунхендж има два входа, а в кръга се намира надгробен рид, който очевидно се е появил там след строителството на самата сграда.

Според Гафни по-добре е разкопките да са виртуални, защото ще отнеме прекомерно доста пари и време, с цел да бъдат направени в действително измерение.`

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР