Стотици цивилни бяха принудени да избягат от района. Вашингтон потвърди смъртта

...
Стотици цивилни бяха принудени да избягат от района.
Вашингтон потвърди смъртта
Коментари Харесай

Израелската армия ликвидира третия човек в йерархията на Хамас

Стотици цивилни бяха принудени да избягат от региона.

Вашингтон удостовери гибелта при интервенцията на заместник-ръководителя на военното крило на " Хамас " и трети в йерархията на групировката Маруан Иса.

Той е най-високопоставеният представител на палестинското ислямистко придвижване, погубен от израелската войска в линията Газа от началото на войната преди близо половин година, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Ликвидирахме повече от 20 терористи в болничния комплекс " и " над 20 в региона към болничното заведение ", съобщи представителят на израелската войска контраадмирал Даниел Хагари. Той добави, че са били арестувани " повече от 200 хипотетични терористи ".

Министерството на здравеопазването на линията Газа, следено от " Хамас ", заяви за " десетки убити и ранени ", множеството от които цивилни, при израелската военна интервенция в болничното заведение " Аш Шифа ", само че не уточни точни цифри.

Междувременно сирийското министерство на защитата, представено от Ройтерс, заяви, че Израел е нанесъл рано тази заран ракетни удари против няколко военни цели в покрайнините на сирийската столица Дамаск , които са предизвикали материални вреди.

Сирийската противовъздушна защита е прехванала израелските " ракети и е свалила някои от тях ", се добавя в изказването на министерството.

Иран е главен покровител на сирийския президент Башар Асад в продължаващата съвсем 12 години революция в Сирия. Подкрепата на Техеран и на ливанската шиитска формация " Хизбула " за държавното управление в Дамаск подтиква Израел да прави постоянни въздушни удари, ориентирани към ограничение на районното въздействие на Иран, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

На този декор катарската телевизия " Ал Джазира " упрекна през вчерашния ден израелската войска, че е пребила и арестувала един от нейните публицисти - Исмаил Алгул , по време на интервенция, подхваната от израелски бойци против болничния комплекс " Аш Шифа " в град Газа, съобщи Франс прес.

Снощи " Ал Джазира " заяви, че репортерът ѝ е бил освободен.

" Окупационната войска грубо преби журналиста на " Ал Джазира " Исмаил Алгул, преди да го арестува в болничния комплекс " Аш Шифа ", написа по-рано през вчерашния ден " Ал Джазира " в известие в обществената мрежа " Екс ".

Когато Агенция Франс Прес се свърза с израелската войска, тя не отговори на запитването за коментар по въпроса.

Източник от " Ал Джазира " заяви при изискване да остане неизвестен, че са били задържани и петима други публицисти, в това число операторът на Алгул, и че израелски танк е унищожил автомобила им.

" Ал Джазира " изиска в изказване незабавното освобождение на своя сътрудник и другите публицисти, задържани дружно с него, прибавя Българска телеграфна агенция.

Телевизията добави, че вследствие на арестите са били унищожени " репортерски автомобил, камери и друго съоръжение ".

Съединени американски щати, които са непосредствен съдружник на Израел, обявиха, че са осведомени с случая и са поискали повече информация от израелското държавно управление.

" Като цяло ясно заявяваме, че публицистите играят жизненоважна роля и никой публицист не трябва да бъде обект на нахлуване, с цел да се заглуши гласът му в този или в различен спор ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател пред публицисти във Вашингтон.

През февруари " Ал Джазира " упрекна Израел, че редовно нападна нейни чиновници, работещи в Газа.

По данни на Комитета за отбрана на публицистите (КЗЖ), организация основана в Ню Йорк, от началото на войната сред Израел и " Хамас " на 7 октомври са убити минимум 95 публицисти, 90 от които са палестинци.

Двама публицисти на " Ал Джазира " са били убити в линията Газа от 7 октомври насам, а ръководителят на бюрото на канала в палестинския анклав беше ранен, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР