Стотици се включиха и тази година в традиционното мъжко хоро

...
Стотици се включиха и тази година в традиционното мъжко хоро
Коментари Харесай

Стотици на мъжкото хоро в Калофер, кръстът отиде в ръцете на 2-годишния Теодор

Стотици се включиха и тази година в обичайното мъжко хоро във водите на река Тунджа в Калофер. Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Димитрий след тържествена света литургия, отслужена в църквата " Свети Архангел Михаил ".



 На Йордановден през 1991-ва с патриарх Максим и наследника му Неофит Виж още

По традиция дървеното разпятие бе предадено на най-малкия участник в хорото - Теодор, на 1 година и 9 м., заяви Българска телеграфна агенция.

Калоферци влязоха в реката, облечени с национални носии. Те обичайно пеят при ритуала националната ария " Залюбила е Василка ". Начело на танца е гайдарският състав при Народно читалище " Христо Ботев ". Българският трикольор и Самарското знаме се вееха в ръцете на участниците в обичая.

 Снимка: БТА

За ритуала на Йордановден в Калофер бяха пристигнали хора от цялата страна, като една част от тях също влязоха във водите на Тунджа. По предписание гостите на града би трябвало да изчакат локалните участници да извадят кръста и да излязат от реката.

Кметът на Калофер Румен Стоянов пожела мирна и благословена година, и непримиримост. " Традицията сигурно е вековна и постоянно е съществувала, тъй като още дядо ми е казвал, че неговият дядо е влизал в реката. Може да не е била тъкмо в този тип, само че я е имало ", означи Стоянов.



Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета. По традиция кметът и основните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската кръчма цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

 Снимка: БТА

В последните години стотици мъже идват в града, с цел да се допрян до традицията. Кметът прикани хората, пристигнали да следят мъжкото хоро, да останат до обяд и да участват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.



По изгрев слънце в Шипка също беше изпълнен обичайният Богоявленски обред. Над 20 младежи от града и прилежащи обитаеми места, облечени в национални носии, влязоха във водите на микроязовира край река Доганищница в местността Черньов дол, а най-малкият участник беше 3-годишният Борислав Бончев. Богоявленския кръст избави 30-годишният Марио Григоров, който неотдавна живее със фамилията си в Шипка.

 Снимка: БТА

Ритуалът стартира преди изгрев слънце с литийно шествие, което потегли от храм " Успение Богородично " и продължи към паметната плоча на известния шипченски бунтовник Пеньо Черньоолу, с чиято история е преплетено честването на Богоявление в Шипка. Там всички участници в ритуала изпяха ария, отдадена на хайдутина и сервираха венци и цветя в символ на благодарност към делото му. Шествието продължи към местността Черньов дол, където ритуалът стартира с литургия, отслужена от локалния духовник Иван и Богоявленският кръст беше хвърлен във водите на язовира, където най-после всички младежи се хванаха на обичайното Богоявленско хоро.

 Снимка: БТА

Тази традиция в град Шипка се съблюдава за осма поредна година, изясни кметът Василка Панайотова. Организира се под патронажа на кметството, а основатели са двамата братя Антон и Георги Синеви. За да се разграничава от ритуала в Калофер, в Шипка той е преплетен с историята на патрона на " Шипченски войводи " Пеньо Черньоолу, който е бил чудовище за поробителите, изясни тя.

" Възприемам се като хазаин на този празник. В началото на моето кметуване Антон и Георги Синеви пристигнаха при мен и предложиха да създадем тази традиция. Веднага прегърнах тази концепция, разчистихме коритото на река Доганищница и оформихме място, което да е безвредно за участниците и за феновете ", разяснява Панайотова и добави, че без значение от времето, от този момент ритуалът се е състоял годишно. " Спомням си, че първия път температурата беше минус 13 градуса, имаше снежна вихрушка. Нямаше доста фенове, само че участниците демонстрираха доста кураж и упоритост ", сподели още тя.

Тази година традицията още веднъж събра десетки фенове в Шипка, а към язовира беше разпален огън, към който да се сгреят участници и посетители.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР