Стотици риби измряха по поречието на река Черна в смолянския

...
Стотици риби измряха по поречието на река Черна в смолянския
Коментари Харесай

Измряла риба в р. Черна вдигна на крак природозащитници

Стотици риби измряха по поречието на река Черна в смолянския квартал Устово след съсредоточено изпускане на отпадни води от градския колектор в Смолян. Проверка от тази заран на ВИК откри, че няма пробив на градския колектор и няма нерегламентирани зауствания от колектора в реката . И няма причина това да е от активността по водния цикъл, оповестява БНР.

Сигналът за умрялата риба беше подаден на телефон 112 през вчерашния ден сутринта и подвигна на крайник институциите Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, ИАРА, полицията и община Смолян. Засегнат е сектор от километър и половина в региона на квартал Устово. Мъртвата риба първи виждат членове на съдружие " Олимпик ", които от пет години се грижат за реката. Представителите на сдружението през вчерашния ден събраха 160 кг мъртва риба . Повечето от тях с внушителни размери, най-вече балканска пъстърва, мряна и кефал.

" Ежеседмично вършим инспекции за бракониери. Това е резултатът от смолянското безхаберие. От януари знаем, че във водата се изхвърлят фекални води. Пускат се сигнали на няколко пъти, отреагира се, за известно време се стопират и по-късно още веднъж се връща всичко това нещо в реката. Умряла е в сектора цялата популация на балканска пъстърва, като рибите са от порядъка сред 20 и 70 см - риби, които хвърлят ли хайвер, обстановката в реката се оправя за години напред, само че към този момент те са мъртви ", споделиха Асен Касабов и Христо Пеков от сдружението.

Според тях ще има санкции, само че това е без значение, откакто реката към този момент е обезрибена .

Още през вчерашния ден специалисти от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури при инспекцията откриха изхвърляне на отпадни води.

Найден Байрактаров, старши експерт в ИАРА, сподели: " По мое мнение съвсем всичката риба - балканска пъстърва и черна мряна е умряла. Засякохме от тръбата на ВЕЦ-а течеше черна отвратителна вода. Това съм видял на този стадий ".

Продължаваме деликатно да следим казуса - написа във фейсбук профила си кметът Николай Мелемов и изяснява, че още в ранните часове на деня през вчерашния ден са взети проби от Басейнова дирекция и проверяващи служители на реда както от водата, по този начин и от умъртвената риба. След обход в региона на ж.к. Петровица е открито съществуването на умряла риба и миризма на канализационни битово-фекални води. В региона няма промишлени предприятия, формиращи отпадъчни води, които се заустват в река Черна.

Проверяват се дейностите по реализацията на втория воден цикъл на Смолян в обходения сектор , взаимно с община Смолян. Спрямо отговорните лица ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения , оповестиха още от Регионална инспекция за опазване на околната среда. По случая се прави инспекция и от органите на Министерство на вътрешните работи.

Тази заран зам.-управителят на ВиК Смолян Румяна Фиданова бе на място на засегнатия сектор, с цел да направи оглед, след което разяснява пред БНР:

" Правим цялостен обход на реката. Не намираме никакви източници на замърсяване на този стадий . В момента сме при изтичалото на ВЕЦ-Устово. Доколкото разбирам през вчерашния ден е имало много високо равнище на водата след ВЕЦ-Устово. Искаме да проверим вероятно, в случай че се е случило нещо от ВЕЦ-а, в случай че е излизала такава вода, в този момент сме тъкмо там - взимаме проби от реката преди и след приключването на ВЕЦ-а и от самото заустване на водохващането на ВЕЦ-а. Ще проверим там какви са резултатите. Ако има някакви наличности на такива замърсители, които биха могли да отровят рибата, ще се насочим натам. По самия колектор не намираме никакви пробиви, никакви приключвания. Освен това при този оглед, който върша сега, намирам големи пасажи витална риба, всевъзможни размери. Продължаваме да търсим източника ".

По думите й сега в Устово няма строителни действия по реконструкцията на канализацията и водопроводите - те са в Райково и другата част на Смолян.

Дали има връзка сред двата случая с измряла риба поредно в Девинска и река Черна ще открият инспекциите. Но жалкото е, че и в двата случая става въпрос в Зона за фенове рибари " Хвани, пусни ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР