Стотици представители на рибарския и туристическия бизнес протестират днес срещу

...
Стотици представители на рибарския и туристическия бизнес протестират днес срещу
Коментари Харесай

Стотици рибари и хотелиери излязоха на протест във Варна срещу перките в Черно море

Стотици представители на рибарския и туристическия бизнес стачкуват през днешния ден против Законопроекта за ветроенергийни мощности в акваторията на Черно море.

Те се събраха пред хотел наоколо да Двореца на културата и спорта във Варна. Причината бе, че там през днешния ден трябваше да има кръгла маса, проведена от Центъра за проучване на демокрацията по въпроса за развиване на вятърни енергийни паркове в Черно море.

" От 3 месеца протестираме против перките. Това е съсипване на бизнеса. По наша информация желаят тези перки да бъдат на 10 метра дълбочина в морето, което е на 300 метра. Ние сме съгласни да са най-малко на 100 метра дълбочина, което е доста по-далеч от брега, както и сервитутната зона да е 1 миля ", обясниха риболовците.

" Настояваме за отдръпване на законопроекта и цялостно публично разискване ", допълниха риболовците във Варна.

Протестът им бе подсилен от народни представители и общински съветници от разнообразни политически сили.  

" Неясна е изгодата от перките в морето. Подлага се на риск и рибарския, и туристическия отрасъл. Той е и лобистки. Ще вдигне цената на тока. Надявам се, че няма да влезе на второ четене в Народното събрание ", съобщи депутатът Борислав Гуцанов.

Това е пагубно за рибарския бранш и туризма ", добави народния представител Коста Стоянов.

От първичната си точка протестиращите поеха в колона с коли по посока постройката на Община Варна, където баха признати от кмета Благомир Коцев.

Срещата на кмета с риболовците се организира в зала " Пленарна “ на Общината. На нея участваха – от администрацията заместник-кметове, шефове на отдели, а измежду риболовците бяха и депутати от Българска социалистическа партия и " Възраждане “ – Борислав Гуцанов, Костадин Костадинов и Коста Стоянов.

Сред засегнатите тематики бяха и назначението от страна на Общината на Лъчезар Братоев, който дава отговор за решаването на един от най-наболелите проблеми – този с използването на пристанище " Карантината “. Част от риболовците му желаеха оставката. Кметът изясни, че цели да реши остарял проблем, заради тази причина, не е това мястото да се прави " приятелски съд “, а желае да изслуша колкото се може повече отзиви, по отношение на казуса. Същото съобщи и за перките в Черно море, макар, че това не е в пълномощията на Община Варна.

Има призната декларация от Общинския съвет за ветроенергийните мощности в морето. Целта ни е да защитим интереса на варненци, стана ясно от думите на Коцев.

Пред риболовците той пое уговорката да изслуша всички заинтригувани страни по отношение на проблема с " Карантината “ и до 10-ина дни да излезе с аргументирано мнение.

След срещата протестната автоколона потегли към Аспаруховия мост и от там към рибарско пристанище " Карантината “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР