Стотици православни християни се събраха на литургия в столичния митрополитски

...
Стотици православни християни се събраха на литургия в столичния митрополитски
Коментари Харесай

Епископ Поликарп: Исус дойде не, за да съди света, а за да спаси света

Стотици православни християни се събраха на литургия в столичния митрополитски храм " Света Неделя " на Разпети петък – най-тъжният ден в християнската вяра, в който още веднъж съпреживяваме кръстната гибел на Спасителя Господ Исус Христос.

В църквата беше изнесена Светата Плащеница, изобразяваща погребението на Исус Христос. Свещениците обиколиха три пъти Разпятието Христово, носейки Плащеницата. След този обред, на миряните беше раздаден здравец.



Хора от всевъзможни възрасти съблюдаваха християнската традиция, като първо целунаха, а по-късно минаха под Светата Плащеница, с цел да измолят здраве, мир и божие снизхождение.

Епископ Поликарп, който е викарай на патриарх Неофит, сподели, че през днешния ден скърби освен целият народ, само че и природата. Той добави, че всеки един от нас е належащо да бъде преклонен и със примирение да подходи съм Кръста и Светата Плащеница.



Епископ Поликарп уточни, че Божият наследник пристигна не с цел да съди света, а с цел да избави света. " Юдеите в него видях зложелател и го хванаха, и го наказаха, и го съдиха, и го разпнаха, и го убиха ", съобщи той.

" Както неговото раждане, проповед, наказание, разтягане на кръст и всичко това, което се случи, беше изказано и се извърши, че всичко това се случи, с цел да повярвате, че Исус е синът Божий, който пристигна да избави света ", означи свещеник Поликарп.

Той прикани да се осъществим с духа Христов, с неговото примирение и обич, и когато Го поглеждаме на кръста, да виждаме Спасителя, който ни бе изпратен, тъй като Спасителят пострада на кръста не поради себе си, а поради нас.



Епископ Поликарп се обърна към миряните в храма с думите да се стремим да станем по-добри, по-мъдри, по-човечни един към различен.

Минаването под Светата Плащеница пресъздаване поклонението на Божи гроб, сподели още викарият на Негово Светейшество, призовавайки да си спомним за всичко, през което Спасителят мина за нас.

Велики петък е най-тежкият ден за Божия наследник Исус Христос, който е разпънат на кръст.



Божият наследник е упрекнат, че се е нарекъл Цар юдейски и приготвя протест против римското ръководство на провинция Юдея и е предаден на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски, който счита обвиняванията за неверни и предлага да Го освободи, само че тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: " Разпни го, разпни го ". Това е същата тази навалица, която в неделя е скандирала в възторг " Осанна, Осанна ".



Пилат си измива ръцете, с цел да не падна кръвта на Христа върху него и Го предава на бойците. За подбив те разпореждат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота, лобното място за разтягане на кръст на разбойниците и враговете на империята.



Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата около, която минават. Така се появяват първите неръкотворни облици на Спасителя – " Свети Убрус " ( " Светото було за глава " ) и " Светата Тигла " (от латинското тегула – керемида).



На лобното място Иисус Христос е прикрепен към Кръста и разпнат сред двама нарушители. " Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за виновността Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което споделя: " И към беззаконници бе присъединен " (Марк, 15:25-28).



Снимки: СВЕТЛОМИР СТОЯНОВ
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР