Стотици, може би хиляди, реклами преминават ежедневно през модераторите на

...
Стотици, може би хиляди, реклами преминават ежедневно през модераторите на
Коментари Харесай

Модераторите на "Фейсбук" не са обучавани да откриват политическа пропаганда

Стотици, може би хиляди, реклами минават всекидневно през модераторите на " Facebook ", които не са готови да улавят политическа агитация.

Това споделя четирима някогашни чиновници на компанията пред The Verge. Наскоро обществената мрежа заяви, че е разкрила по какъв начин близо 470 неактивни акаунта и страници, нарушаващи разпоредбите ѝ, са купили реклами на стойност към 100 000 $ сред юни 2015 година и май 2017 година Анализът на " Facebook " демонстрира, че те евентуално са свързани една с друга и работят от Русия.

Закупените реклами не са се отнасяли директно към американските избори, нито към съответен претендент. Посланията им са се фокусирали върху разделящи обществени и политически въпроси – правата на ЛГБТ обществото, расовите проблеми и контрола върху оръжията. Близо една четвърт от тях са били ориентирани към съответни географски региони, гласи известието на компанията.

Анонимните служащи обаче описват, че не са били подготвени да разкриват сходен жанр агитация. Всеки модератор ревюира друг аспект на реклмата – изображението, обособени елементи от текста и страницата, на която се появява тя, се оценят настрана. Изданието съпоставя работата им с тази на касиер, който маркира артикули – модераторите дават на рекламата избран етикет, което форсира процеса, само че не им разрешава да оценят сериозно и изцяло посланието.

Те работят без критерии, по които да улавят политическа агитация. Компанията не разрешава " наличие, което експлоатира противоречиви политически или обществени въпроси за комерсиални цели " - да вземем за пример, байрак на Конфедецията, употребен в реклама на сток за обмен.

" Facebook " е изправена и пред различен скандал, откакто авторитетното издание ProPublica разкри, че реклами са можели да таргетират консуматори, определили се като " мразещ евреите ". Хората с акаунт в обществената мрежа могат да напишат такива неща за себе си в полетата за обучение и работно място.

След като попълнят информацията, тя незабавно се придвижва в платформата за реклами на " Facebook ", и по този начин маркетинговите представители могат да я употребяват. Компанията разгласи, че ще отстрани тези критерии за таргетиране, до момента в който не откри решение на казуса.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР