Стотици любители на нумизматиката от всички възрасти от ранни зори

...
Стотици любители на нумизматиката от всички възрасти от ранни зори
Коментари Харесай

„Митинг” пред БНБ … новата евро десетолевка предизвика фурор


Стотици фенове на нумизматиката от всички възрасти от ранни зори са се наредили пред Българска народна банка в очакване да се снабдят с скъпата монета от 10 лв., пусната в чест на Българското европредседателство, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Банката отвори своите каси в 8.30 ч. В нея се пускат дребни групи от хора от по десетина души, с цел да не се основава стълпотворение в големия банков салон. Останалите са принудени да стоят под дъжда, чакайки смирено своя ред. Отстрани тази дълга опашка може да подсети опашките, които се виеха пред хлебарниците по времето на Виденовата рецесия от 1996 година и с това притегля вниманието на минувачите.

Българската национална банка от през днешния ден пуска в послание 2 монети, отдадени на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз. Едната е възпоменателна, а другата - обменна.

Възпоменателната монета е с номинална стойност 10 лв.. Тя е направена от чисто сребро, с отчасти позлатяване. Тиражът й е стеснен – едвам 3000 броя. Именно по тази причина всеки ще може да си закупи единствено по една. Монетата към този момент се продава на касите на Българската национална банка в София, Бургас, Варна, Плевен и Пловдив на цена от 66 лв..

Разменната монета от 2 лв. е с тираж 500 000 броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. От Българска народна банка акцентират, че и другите излъчвания двулевки също остават законно платежно средство.

50 000 от разменните монети и 1000 от възпоменателните са закупени от министерството на българското европредседателство. Те ще бъдат употребявани като дарове за участниците в събитията на Съвета на Европейския съюз у нас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР