Стотици хора се наредиха в понеделник на опашка пред хранителната

...
Стотици хора се наредиха в понеделник на опашка пред хранителната
Коментари Харесай

Банките за храна Великобритания спасяват хората в криза

Стотици хора се подредиха в понеделник на опашка пред хранителната банка в Хакни в Източен Лондон, въоръжени с ваучър, който им разрешава да си вземат кошница с храна за три дни.

" Това е избавително за мен ", сподели Майкъл Кокс. 51-годишният мъж не е ял от два дни и по тази причина най-сетне взема решение да посети една от възходящия брой хранителни банки във Англия, които дават съществени артикули на нуждаещите се.

" Нямах никакви пари. Така че ще опитам ", споделя Кокс, който преди актуалната рецесия с разноските за живот в никакъв случай до момента не е имал потребност да желае помощ, с цел да се нахрани.

Всеки получава композиция от артикули, съобразена с потребностите и броя членове на фамилията му, като доста от продуктите са дарени от жители.

Повишаването на цените на храните и силата във Англия докара до внезапно повишаване на инфлацията.

През септември тя надвиши 10 %, което е най-високата стойност за всички страни от Г-7, оказвайки още по-голям напън върху така и така натоварените бюджети на семействата.

" Сега, при рецесията с разноските за живот, хората... не могат да заплащат сметките си и да си купуват храна. Те би трябвало да изберат едно от двете. За страдание, виждаме от ден на ден такива случаи ", сподели ръководителят на хранителната банка Йохан Екелунд.

Сидоин Флоре Феумба, дипломирана здравна сестра, която получава държавни помощи, споделя, че към този момент не може да си разреши да храни трите си деца и да отоплява и дома си.

" Животът в този момент е много сложен. Получавам повсеместен заем (плащане за покриване разноските за живот – бел. ред.), който не е задоволителен за мен самата, тъй като инфлацията се повишава много бързо. ”

" Установих, че хранителната банка е последната ми опция да свържа двата края ", споделя тя.

Безпокойство за зимата

Екелунд съобщи, че е обезпокоен от настъпването на студеното време и вероятността за ненадейно високи сметки за отопление, които ще стартират да се появяват на вратите на хората.

" Наистина съм обезпокоен за тази зима, мисля, че ще бъде ужасяваща ", сподели той.

Миналата събота банката за храна в Хакни записва рекорден брой хора, които са потърсили помощ, като в този момент търсенето е почти два пъти по-голямо от това в интервала преди Ковид.

През декември ще бъде открита нова хранителна банка, която ще работи в петък вечер и ще обслужва работещите на цялостен работен ден.

Ситуацията е нещо напълно ново, сподели Таня Уитфийлд, началник на хранителната банка в Хакни.

Според нея обстановката се утежнява и поради особеното повишаване на стоките от първа нужда.

" Всички считат тестените произведения за на ниска цена вид, само че те към този момент не са подобен ", споделя тя.

Цената на растителното масло се е повишила с 65% за една година, а на макаронените произведения с 65%, като това са двата продукта, чиито цени са се повишили най-бързо съгласно пробно проучване, оповестено през днешния ден от Службата за национална статистика.

Милиони британци са били принудени да пропущат храненията, сочи неотдавнашно изследване на потребителската асоциация Which?

В него се споделя, че половината от английските семейства са понижили броя на храненията, като се цитира изследване, извършено измежду 3000 души.

Хранене или отопление

Положението на хората, които получават помощи, е нестабилно, като доста от тях споделят, че би трябвало да избират сред храна и отопление.

" Броят на хората, които идват и молят за храна, която не би трябвало да подготвят, е " фрапантен ", споделя Уитфийлд.

" И е плашещо, че тези молби се усилват всяка седмица. "

Друга последица от рецесията с разноските за живот е, че хората имат по-малко пари, които да дарят на други.

" По това време на годината нормално сме много заети с учебни и църковни събирания на реколтата и дарения ", споделя Уитфийлд.

Но тази година учебните заведения избират да пропуснат събирането на средства за празника на реколтата, " тъй като доста родители са затруднени и не желаят да оказват спомагателен напън върху фамилиите си ", споделя тя.

Тъй като доста фамилии, които нормално подаряват на хранителни банки, в този момент са принудени да се съсредоточат върху личните си потребности, служителят на хранителната банка Андрю Уилдридж съобщи, че се надяват на най-хубавото преди Коледа.

" Надявам се да се усили броят на даренията ", сподели той, като добави, че отпреди пандемията търсенето се е удвоявало, а даренията са намалявали на половина. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР