Стотици хора изпратиха по последния му път една от големите

...
Стотици хора изпратиха по последния му път една от големите
Коментари Харесай

Футболна България се сбогува с Петър Жеков

Стотици хора изпратиха по последния му път една от огромните митове на ЦСКА и българския футбол Петър Жеков, който умря в събота на 78-годишна възраст. Най-напред пристигна вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов, който сервира венец от името на централата.

Дойдоха и огромна част от ветераните на аления клуб, някои от които и някогашни съотборници на Вълшебния стрелец, както беше прочут Жеков. Аспарух Никодимов, Пламен Марков, Ангел Рангелов, Димитър Пенев, Адалберт Зафиров, Анатоли Нанков, Петър Витанов, Красимир Горанов, Тодор Колев.

" Едно от най-емблематичните имена в българския футбол. Той е персона, от която сме се вдъхновявали. Той ще остане в нашите мемоари като един от най-великите ", съобщи Пламен Марков, предава Sportal.

Петко Маринов – именитият баскетболист, прочут другар с футболистите на аления клуб, също дойде. ФК Левски беше показан от легендата на клуба Кирил Ивков, както и някогашния бранител и участник на Световното състезание в Мексико през 1986-а година Петър Петров.

Фенове на ЦСКА отпред с водача им Иван Велчев също пристигнаха пред националния стадион, с цел да изкажат последно довиждане на голмайстор номер 1 в историята на ЦСКА и до неотдавна на Първа лига. Сръбският треньор на армейците сега Саша Илич и част от футболистите на мъжкия отбор също пристигнаха да изкажат почитта си.

„ Изпращаме най-великия стрелец в историята на българския футбол. Нека му е безконечна популярност. В неделя имаме мач със Септември. Не мога да кажа дали ще станем първенци, мислим мач за мач “, съобщи Саша Илич.

Тибо Вион пък сервира венеца от името на ПФК ЦСКА-София. Венци бяха поднесени също по този начин от притежателите на клуба Гриша Ганчев и Данаил Ганчев, от легендата Христо Стоичков, от ПФК Берое (Стара Загора), от Клуба на ветераните на Берое, от фенската организация Animals, както и други фенклубове.



Петър Жеков е роден в хасковското село Книжовник и стартира футболната си кариера в Химик (Димитровград) като десен бек. След това минава в Берое и оттова следва трансфер в ЦСКА, откъдето стартира и именитата му кариера на най-високо равнище. Петър Жеков ще остане вечно в историята на българския футбол със Златната обувка на Европа през 1968-а година – премията за голмайстор номер 1 в Европа. През същата година той е капитан на олимпийския тим на България в Мексико, където лъвовете печелят сребърните медали.

През календарната 1968 година забива цели 84 гола – 40 за състезание, 7 за Купата на Съветската войска, 1 за Балканската клубна купа, 12 за националния отбор и 24 в неофициални срещи на България, Берое и ЦСКА.

Кариерата му е украсена от 339 мача и 256 гола, а за националния тим на България вкара 25 попадения в 44 мача. Като треньор работи в Хебър (Пазарджик), Добруджа (Добрич) и Вихрен (Сандански). Заемал е длъжности в ЦСКА и в БФС.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР