Стотици хиляди се събраха на протест срещу новия стар президент

...
Стотици хиляди се събраха на протест срещу новия стар президент
Коментари Харесай

Лукашенко се закани да не търпи дълго протестите

Стотици хиляди се събраха на митинг против новия остарял президент на Беларус. Шествия и живи вериги имаше както в столицата Минск, по този начин и в няколко прилежащи страни. Александър Лукашенко се закани да не търпи дълго митингите. След информацията за опит за навлизане в резиденцията му, президентът на Беларус дойде в Минск с автомат и бронежилетка.

Правителствената пресслужба популяризира фрагменти, на които се вижда по какъв начин Александър Лукашенко слиза от хеликоптер в резиденцията си. Има бронежилетка, а в ръцете си държи автомат " Калашников ". Задава един въпрос - никой не остана, нали?

Твърди се, че оръжието на Лукашенко не е било заредено, само че причина за тази проява, е несполучлив опит на протестиращи да нахлуят в Двореца на независимостта.

Вече повече от две седмици митингите против властта не стихват. Лукашенко и министрите му са безапелационни, че няма да толерират недоволството.

Виктор Хренин, министър на защитата на Беларус: Не можем просто да гледаме по какъв начин на значими, даже свещени за нас места се организират митинги. Места, на които фашисти са избивали хора от Беларус, Русия, евреи и хора от други националности. Не можем да го допуснем. Нека да е ясно: при всяко нарушение на публичния ред и мира на тези места, ще изпращаме армията, а не полицията.

Между 100 и 200 хиляди души се събраха в Минск и довечера. Шествието мина спокойно, а настояванията на протестиращите остават непроменени - нови избори за президент.

Мария Колешникова, водач на опозицията: Нашата опозиция е като маратон. Режимът не може да се оправи с него, само че ние можем. Имаме волята, силата и поддръжката, които са ни нужни.

Определят тези демонстрации като най-голямото предизвикателство за властта на несменяемия Лукашенко, който е отпред на страната от 26 години. Подкрепа за протестиращите пристигна и от Литва, където към 50 хиляди души се включиха в дълга 34 километра жива верига - от столицата Вилнюс, до границата в Беларус. Жест, претрупан с доста символика и припомнящ общото минало на двете страни и битката им за самостоятелност от Съветския съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР