Стотици хиляди хора протестираха в Хонконг срещу закон, който според

...
Стотици хиляди хора протестираха в Хонконг срещу закон, който според
Коментари Харесай

Китайците от Хонконг на протест, не искат да ги съдят в Китай

Стотици хиляди хора стачкуваха в Хонконг против закон, който съгласно тях би могъл да разреши на Китай да репресира политическите си съперници в специфичния административен регион, оповестява Би Би Си.

Спорният законопроект за екстрадиция ще разреши обвинени нарушители да бъдат изпратени в Китай за изправяне пред съд.

Според уредниците в митинга са взели участие над 1 милион души.

По улиците се чуваха възгласи като " не на изгонването в Китай, не на злия закон ". 

2000 служители на реда са мобилизирани за защита на шествието.

Съпротивата против законопроекта обаче сплоти необятен кръг публични групи. За през днешния ден са планувани митинги в още 25 града по света, в това число в Лондон, Сидни, Ню Йорк и Чикаго.

Сред протестиращите, шестващи по улиците има най-различни хора - от предприемачи и юристи до студенти, деятели за народна власт и други.

" Това е краят на играта за Хонконг, въпрос на живот или гибел. Затова и пристигнах ", сподели 59-годишният професор Роки Чанг.

Промените ще позволяват претенции за изгонване от държавни органи в континентален Китай, Тайван и Макао за обвинени в закононарушения като убийства и изнасилвания.

Представители на властта в Хонконг увериха, че съдилищата в Хонконг ще имат последната дума дали да утвърждават такива претенции за екстрадиция, а обвинени, упрекнати в политически и религиозни закононарушения, няма да бъдат екстрадирани.

Хонконг е една от най-силно развитите стопански зони в света. До 1997 година полуостровът бе английско притежание, а по-късно бе върнат на Китай. В момента има статут на специфичен административен регион на Китай с висока степен на самоуправление, без защитата и външната политика.

До 2047 година управляващите в Пекин са подсигурили на територията да не се трансформира социално-икономическата система, да има свободно пристанище, обособена митница и мегаполисът да остане интернационален финансов център със лична валутна система.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР