Стотици хиляди хора емигрират от родината си всяка година -

...
Стотици хиляди хора емигрират от родината си всяка година -
Коментари Харесай

Милионерите също емигрират: откъде бягат и къде отиват

Стотици хиляди хора емигрират от родината си всяка година - в опит да избягат от война или рецесия, в търсене на повече благоприятни условия за реализация, на сигурност и по-добри доходи, по политически аргументи. Оказва се, че същото вършат и богатите - емигрират - постоянно с сходни претекстове, различен път в търсене на по-изгодни данъчни и финансови условия.

Само през 2022 година близо 88 хиляди милионери по света ще се реалокират да живеят в нова страна. Прогнозата е на най-голямата консултантска компания по миграция в света " Henley & Partners ", основана в Лондон. Докладът ѝ „ Henley Global Citizens “, проследяващ трендовете в региона на частното благосъстояние, бе оповестен наскоро.

Страни като Обединените арабски емирства, Австралия и Израел се трансформират в нови капиталови центрове за милионери. Обратно - Русия, Китай и Индия са измежду страните, които най-вече богаташи вземат решение да изоставен.

Докладът събира данни за миграцията на хора с високо чисто положение - от над 1 млн. $, които са избягали от страната си и са останали да живеят в чужбина повече от 6 месеца. Информацията обрисува обичаните дестинации на богатите и демонстрира от кое място бягат. Тенденцията през годините е, че от ден на ден милионери по света се откриват в други страни - най-често по данъчни аргументи или с цел да избягат от политическо или икономическо напрежение в родината си. Осем от 10 от най-популярните страни за бягство са приети демокрации, до момента в който доста от страните, които милионерите напущат, или не са демокрации, или са конфликтна точка, или и двете.

През 2020 година е маркиран фрапантен спад в броя на емигриращите милионери вследствие на пандемията от COVID-19, която попречи на доста хора да се движат свободно поради затворените граници в опит да се ограничи разпространяването на болестта. Отслабването на противоепидемичните ограничения възражда и миграцията на милионерите.

Откъде си потеглят богатите и за какво?

Има доста аргументи, заради които хората, натрупали над 1 милион $ положение, се местят в други страни. Освен данъчни и финансови условия, една от аргументите е бягството от режими и спорове.

Войната в Украйна, която стартира през февруари тази година, се чака да окаже мощно въздействие, като прогнозите са, че най-големият брой емигриращи милионери ще идва точно от двете страни в спора. Русия се чака за загуби максимален брой от богатите си жители - 15 хиляди от тях евентуално ще изоставен страната през тази година. Украйна ще претърпи огромна загуба в процентно изражение – 42% от доста заможните лица там може да емигрират до края на 2022 година, демонстрират данните, само че като брой хора цифрата не е по този начин внушително - 2800.

Друга страна, която се чака да означи огромна загуба на милионери, е Китай. Прогнозите там доближават до 10 хиляди души. Според ръководителя на отдел „ Изследвания “ в компанията „ New World Wealth “ Андрю Амоилс това може да се окаже нездравословно за страната, защото общият растеж на богатите в Китай в последно време понижава.



Голям брой милионери си потеглят и от Индия, Хонг Конг, Бразилия и Мексико. Сред тях обаче се подрежда и една европейска страна – Англия, която в продължение на доста години привличаше голям брой заможни хора - изключително от Южна Африка, Азия и други страни в Европа.

Тенденцията милионерите да избират Обединеното кралство за нов дом се прекатурва преди 5 години, когато за първи път повече богати напущат страната, в сравнение с влизат в нея. За интервала сред 2017 и 2022 година от Англия са си тръгнали 12 хиляди души, натрупали доста положение - доста повече, в сравнение с са се открили там. Периодът съответствува с " Брекзит " - референдумът за овакантяване на Европейски Съюз се организира през 2016 година, а окончателната разлъка със Съюза се случи през 2020 година Сред вероятните аргументи за вълната от богати емигранти е и повишението на налозите за лицата с високо материално положение.

Къде емигрират богатите?

Сред най-желаните дестинации за милионери се подреждат страни от всички точки на света - Австралия, Израел, Гърция и Канада.



Лидерът в това отношение са Обединените арабски емирства (ОАЕ). Очаква се през тази година в страната да се реалокират към 4000 милионери - множеството от тях идващи от Русия, Индия, Африка и Близкия изток. Този приток на свръхбогати хора се дължи частично на удобните имиграционни политики на страната, които са особено пригодени за привличане на частно благосъстояние и интернационалните гении.

Страната е мощна в доста основни браншове, в това число финансови услуги, петрол и газ, недвижими парцели, туризъм, технологии и опазване на здравето. А жителите на ОАЕ могат да се възползват и от едни от най-конкурентните данъчни ставки в света.

Най-добрата дестинация измежду азиатските страни е Сингапур. Тя продължава да притегля милионери, най-вече от останалите елементи на континента. През 2022 година в островната страна се чака чист приток на почти 2800 лица с високо материално положение. Сингапур се обрисува като водещ център за ръководство на благосъстоянието в Азия и в бъдеще, демонстрират прогнозите.

Това, което прави го толкоз мечтан, е отличната му инфраструктура и положителни публични услуги. Сингапур е и с едно от най-ниските равнища на престъпност в света и предлага високо качество на живот на своите поданици. В международен мащаб страната се подрежда и измежду най-богатите, съгласно данните за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Основен привлекателен център за богатите на територията на Европа се оказва Швейцария. Прогнозите сочат, че страната ще притегли към 2200 души с високо материално положение през 2022 година Основните аргументи са статутът ѝ на „ несъмнено леговище “ и високият стандарт на живот.

Mapping the Migration of the World’s Millionaires
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР