Стотици хиляди чехи поискаха тази вечер оставката на премиера Андрей

...
Стотици хиляди чехи поискаха тази вечер оставката на премиера Андрей
Коментари Харесай

Стотици хиляди чехи искат оставката на Бабиш

Стотици хиляди чехи желаеха довечера оставката на премиера Андрей Бабиш, съобщи Агенция Франс Прес.

Това се случи по време на митинг в столицата Прага, за който още по-рано денем стана ясно, че ще е най-големият за страната от 1989 година насам.

Според организацията, присъствалите на площад " Венцеслас " са били към 100 000 души.

Организаторите настояват, че са отишли към 120 000 стачкуващи.

Бабиш отвърна против отчета на Европейската счете палата за възможните му спорове на ползи, наричайки го офанзива против Чешката република.

Премиерът, който е предприемач милиардер, трансформирал се в политик, е изправен пред все по-големи митинги през последните седмици, откакто против него се води полицейско следствие за хипотетични измами със средства от Европейския съюз, както и обвинявания в спор на ползи поради някогашната му бизнес империя.

Одит на Европейската счете палата, показващ предварителни резултати, който изтече през предходната седмица, откри, че някогашната му компания, конгломератът Agrofert, не би трябвало да има достъп до средствата за развиване от Европейския съюз, тъй като Бабиш е останал облагодетелствано лице.

Докладът повдига нуждата страната да връща евросредства.

Бабиш, говорейки в Народното събрание, съобщи, че страната няма да загуби средства от Европейски Съюз, които са преимущество както за развиването, по този начин и за ръководството на бюджета.

" Съмнителен одит, офанзива против Чешката република и аз още веднъж дублирам, нищо няма да бъде върнато ", зарече се Бабиш пред депутатите.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че Сметната палата е спазила всички правила в одитния развой.

Десетки хиляди хора стачкуват против Бабиш и новия му министър на правораздаването от края на април насам поради терзания за интервенция в проблема против Бабиш, в който полицията предложи да му бъдат повдигнати обвинявания. Очаква се към 100 000 души да стачкуват още веднъж довечера.

Казусът включва изказвания, че той е получил 2 млн. евро дотация от Европейски Съюз за плантация и конгресен център преди повече от десетилетие, като е скрил собствеността си, което Бабиш отхвърля. Прокуратурата към момента не е решила дали ще внесе обвинителен акт в съда.

През 2017 година Бабиш трансферира собствеността си в Agrofert, конгломерат от повече от 200 компании в хранителната промишленост, земеделието, химикалите и медиите, с цел да се съобрази с чешкото законодателство. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР