Огнено кълбо минава над средноатлантическите щати със скорост 36 000 мили в час

...
Стотици гледаха със страхопочитание в неделя вечер как огнено кълбо
Коментари Харесай

Стотици гледаха със страхопочитание в неделя вечер как огнено кълбо преминава през средния Атлантик.

Огнената топка, която беше изключително ярък метеор, за първи път стана видима на 47 мили над град Форест Хил в Мериленд, според НАСА. Ускори се на северозапад с 36 000 мили в час и се разпадна на височина от 22 мили над Gnatstown в Пенсилвания.

Огненото кълбо беше ярко като четвърт луна и се движеше на 55 мили през атмосферата, каза НАСА в своя Страница за гледане на Meteor в понеделник. Чрез изучаване на орбитата и траекторията учените установиха, че обектът, произвеждащ метеора, е малък фрагмент от астероид, който може да произхожда от астероидния пояс между Марс и Юпитер.

ярък метеор, който е „достатъчно зрелищен, за да се види в много широка област“, ​​според НАСА. Огнените топки, които експлодират в атмосферата, обикновено се наричат ​​боди, въпреки че двата термина се използват взаимозаменяемо.

Според НАСА метеороидите могат да се разглеждат като космически скали. Те варират по размер от прашинки до малки астероиди. Те се превръщат в метеори, когато навлязат в земната атмосфера (или тази на друга планета) и изгорят.

Ако метеороид оцелее след пътуване през атмосферата и удари земята, той е известен като метеорит.

Астероидите са малки, скалисти обекти, които обикновено се намират в пръстен между орбитата на Марс и Юпитер, наречен астероиден пояс.

Колко души са видели огненото кълбо?

Повече от 400 души съобщиха, че са видели огненото кълбо, според Американското общество за метеори. Наблюденията идват от Кънектикът, Делауеър, Мериленд, Северна Каролина, Ню Джърси, Ню Йорк, Пенсилвания, Роуд Айлънд, Вирджиния, Върмонт и Западна Вирджиния. Жителите на Вашингтон, окръг Колумбия, също забелязаха огненото кълбо.

Организацията казва, че докладването на огнени топки ги предупреждава за „потенциално значими от научна гледна точка събития, които се случват, и допринася за общата база данни от знания за метеорите.“

Какво предстои за феновете на астрономията?

НАСА отбелязва, че Венера се връща на сутрешното небе този месец. Може да се вижда на източното небе преди изгрев през целия месец. Според космическата агенция Венера ще се появи доста високо в небето от северното полукълбо.

Пълнолунието на 28 септември, известно като Луната на реколтата, ще бъде и последното от четирите последователни суперлуни тази година. Ще се появи след залез слънце на 28 септември и ще достигне своя пик на 29 септември.

Суперлуните изглеждат около 16% по-ярки от средната луна. Те също изглеждат по-големи от средното пълнолуние. Според НАСА това е подобно на разликата в размера между четвърт и никел. Феноменът възниква, когато орбитата на луната е най-близо до Земята в същото време, когато луната е пълна.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР