Стотици фенове на Шинейд О'Конър изпяха Nothing Compares 2 U

...
Стотици фенове на Шинейд О'Конър изпяха Nothing Compares 2 U
Коментари Харесай

Жената, която отказа да играе по правилата за жените в обществото много преди #MeToo

Стотици почитатели на Шинейд О'Конър изпяха Nothing Compares 2 U на трогателно събиране в Дъблин, с цел да отдадат респект на починалата звезда, която умря на 56-годишна възрастн, заяви ДПА /Пи Ей мидия.

Певицата получи интернационална популярност през 1990 година с нейната версия на шлагера на Принс и има издадени 10 албума, само че тя е известна освен музиката си, само че и с спорния си живот и активизъм. През годините показва неотстъпчивост обществени и политически въпроси, измежду които абсурда с принуждение над деца в Католическата черква и отношението към дамите, занимаващи се с музика.

Събитието в Дъблин беше проведено от социалистическата феминистка група " Роза ". Активистката и някогашен ирландски парламентарист Рут Копинджър отдаде респект на починалата певица:  " Изключителен и неповторим глас, който можеше да бъде както шепот, по този начин и вик, тя пленяваше публиката ", сподели Копинджър.  

Критикуваща Римокатолическата черква доста преди да се появят изказванията за полови похищения, тя разгневява и въодушевява милиони хора с провокативните си изяви - от обръснатата ѝ глава и разкъсването на фотографията на папата в телевизионния ефир, до приемането на исляма и нападките против сътрудници. Шинейд О'Конър осмелява да приказва това, за което никой не желае да приказва, доста години преди да се появи  #MeToo от 2017 г. 

 

Жената, която води война с Римокатолическата черква

Ирландският публицист и романист Колъм Тойбин сподели, че О'Конър е пяла с „ възприятие за задача “, с цел да приказва против несправедливостите. Пред BBC Radio 4 той дефинира като " извънреден миг " това, че певицата скъса снимкат на папата.   

През 1992 година певицата взе участие в шоуто " На живо в събота вечер ", където би трябвало да показа третия си албум Am I Not Your Girl?, само че в последния миг излиза наяве, че няма да извърши песента Scarlet Ribbons, а War на легендата на регето Боб Марли. След осъществяването си, в което трансформира част от текста, Шиниъд О'Конър скъса фотография на папа Йоан Павел Втори, заявявайки: " Да се борим против същинския зложелател ".  

Последиците са незабавни - NBC получава стотици писма и появяването в телевизионната мрежа е неразрешено вечно. Мадона подлага на критика позицията й, а Джо Пеши споделя, че би я блъснал за " такава постъпка ", в случай че шоуто е негово. Седмици по-късно певицата е освиркана в Madison Square Garden на събитие, отдаващо респект към Боб Дилън.

Самата тя обаче не приема изказванията, че е провалила кариерата си - през 2021 година споделя пред The Guardian: " Хората споделят: " О, ти си прецака кариерата ", само че те приказват за кариерата, която са имали поради за мен. Аз прецаках къщата в Антигуа, която пичовете от звукозаписната компания желаеха да си купят. Прецаках тяхната кариера, не моята ".

 

Жената духовник, която одобри исляма

В продължение на доста години тя приканва за цялостно следствие на степента на ролята на църквата в прикриването на злоупотреби с деца от страна на духовници. През 1995 година О'Конър се появява без предизвестие на запис на английско телевизионно предаване, в което се разискват половите похищения в църквата в Ирландия, с цел да твърди, че църквата отхвърля да одобри разказите на дами и деца.

През 1999 година провокира неспокойствие в Ирландия през 1999 година, когато става жена духовник от Latin Tridentine Church, отцепници, които Римокатолическата черква не признава.

А през 2010 година, когато папа Бенедикт XVI се извини на Ирландия, с цел да изкупи виновността си за десетилетията злоупотреби, О'Конър осъди извинението, че не е задоволително задълбочено, и прикани католиците да бойкотират месата, до момента в който не се организира цялостно следствие на ролята на Ватикана.

“Хората допуснаха, че нямам доверие в Бог. Това въобще не е по този начин. Аз съм католичка по рождение и просвета и бих била първата на вратата на църквата, в случай че Ватиканът предложи откровено помиряване ”, написа тя във “Вашингтон пост ” през 2010 г.  Осем години по-късно тя разгласи, че е приела исляма и името й е Шухада' Давит,  а по-късно и Шухада Садакат. Извън всичко това, през целия си живот тя симпатизира на вярата на растафарианците и даже издава реге албум  Throwdown Your Arms през 2006 г. 

Жената, която приказва за половата употреба в музикалната промишленост

Още през 2013 година Шинейд О'Конър предизвести в отворено писмо Майли Сайръс да се пази да не бъде експлоатирана полово от музикалната промишленост, откакто американската певица пусна видеото към песента си Wrecking Ball, в което се е снима гола и показва предизвикателно държание. Майли Сайръс отговори на Шиниъд О'Конър в Twitter, споменавайки проблемите на ирландката с биполярното разстройство.  

Шинейд О'Конър разменя реплики и с Мадона, като твърди че попзвездата я е наскърбява, като се е майтапи с късата й коса.  " Жената, на която Америка гледа като на бранител на дамите, подлага на критика друга жена, че не е секси ", споделя О'Конър сп. Spin през 1991 година

Враждува с Франк Синатра поради отхвърли й да разреши осъществяването на американския химн The Star-Spangled Banner на едно от шоутата си. “Бих й сритал задника ”, разяснява тогава Синатра. И упреква обществено Принс, че я е заплашвал физически, макар че по-късно споделя, че е " благо момче " и историята е пресилена от пресата.   

През 80-те е близка с U2, само че към разногласието кой е новото лице на актуалната ирландска музика, настава раздор и обществено жигосва Боно и U2 като " лицемери и измамници ".  

Жената, която приказва за психологичното здраве

Шинейд О'Конър обществено описа за психологичното си заболяване, като съобщи, че е била диагностицирана с биполярно разстройство. През 2017 г.  разгласява във Фейсбук видеоклип от мотел в Ню Джърси, където е живяла, в който споделя, че е останала жива поради другите и че в случай че е зависело от нея, е щяла “да изчезне ”. Когато синът й Шейн се самоуби предходната година, О'Конър написа в Twitter, че “няма смисъл да живее без него ” и по-късно беше настанена в болница. Последния й туит, изпратен на 17 юли, гласи: “За всички майки на самоубили се деца ” и отпратка към тибетска мантра за съчувствие.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР