Стотици близки и приятели, политици и обществени деятели изпратиха в

...
Стотици близки и приятели, политици и обществени деятели изпратиха в
Коментари Харесай

Погребаха Наим Сюлейманоглу с почести като национален герой в Истанбул

Стотици близки и другари , политици и публични деятели изпратиха в последния му път именития щангист Наим Сюлейманоглу . Той умря през вчерашния ден на 50-годишна възраст след дълготрайно боледуване и бе заровен през днешния ден на гробището Едирнекапъ в Истанбул .

 
На погребалния ритуал в джамията Фатих преди този момент участва турският министър председател Бинали Йълдъръм , който бе един от първите, които понесоха на рамо ковчега с тялото на спортиста, а улиците край джамията бяха изпълнени с хиляди хора. За погребението пристигна някогашният съперник на Сюлейманоглу - гъркът Леонидас , който целуна ковчега и сподели топли думи по адрес на " най-великия щангист в историят а ".
 
Трикратният олимпийски първенец по повдигане на тежести претърпя сполучлива чернодробна трансплантация при започване на октомври, само че през вчерашния ден издъхна в болничното заведение Аташехир в Истанбул. За здравословните проблеми на някогашния щангист се разбра в края на септември, когато той по неотложност бе признат в интензивното поделение на една от най-големите лечебни заведения в Истанбул. Сюлейманоглу бе подложен в медикаментозна кома, тъй като черният му дроб бе спрял да работи.

Щангистът имаше потребност от незабавна трансплантация на черен дроб и тя бе осъществена на 6 ноември, като донор бе непосредствен другар на Сюлейманоглу, а лекарите оповестиха, че всичко е минало добре.

 
От положението на олимпийския първенец се интересуваше и президентът на Турция Реджеп Ердоган, по чието разпореждане бе образуван медицински щаб от най-хубавите експерти в страната.
 
Наим Сюлейманоглу е роден в България преди 50 години, само че от средата на 80-те години на предишния век се състезава за Турция. За нашата татковина завоюва две международни трофеи, а по-големите му триумфи са за Турция. За южната ни съседка завоюва три олимпийски трофеи, пет международни и две европейски. Има и един бронз от шампионат на Стария континент, извоюван в София през 2000 година. В гробището Едирнекапъ се погребват единствено героичен починалите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР