Стопанска академия Димитър А. Ценов организира 25-ото поредно издание на

...
Стопанска академия Димитър А. Ценов организира 25-ото поредно издание на
Коментари Харесай

Ученици представиха предприемачески идеи на Национално състезание по икономика в Свищов

Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” провежда 25-ото следващо издание на Националните училищен надпревари, което се организира в направленията „ Предприемачество ” и „ Проектиране на мобилно приложение ”. В двете посоки участваха общо 113 възпитаници от 18 междинни учебни заведения. От страна на домакините, в организацията и провеждането на средношколската конкуренция участваха Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, представители на катедрите „ Индустриален бизнес и предприемачество ” и „ Бизнес информатика ”.
 sa4  sa2  sa1-1
„ На територията на 81-годишното висше учебно заведение в Свищов към този момент няколко хиляди средношколци демонстрират най-хубавото от своите познания, добити посредством и на големия труд на техните учители, завоюват челни позиции и печелят нови другари ”, сподели pам.-ректорът по студентска политика и институционални връзки доцент доктор Николай Нинов.

В рамките на надпреварата по предприемачество, средношколците генерираха хрумвания и оформиха оферти за пускане на личен дребен бизнес. От екипите се изискваше да предложат на пазара продукт/услуга с новаторски характерности. Казусът бе обвързван с избор на: название, лого и правна форма за вписване на компанията, предмет на активност и местонахождение на предприятието, запаси и източници на финансиране, характерности на продуктите и на евентуалните консуматори, заинтригувани страни, конкуренция, предстоящите разноски и доходи, ценова политика и планирани продажби; евентуални рискове; предстоящи резултати; добавена стойност и резултати.

Акцентът бе подложен върху истинското мислене, креативните качества, атрактивните и неповторими хрумвания на учениците за разкриване на незаети пазарни ниши, идентифициране на опциите за развиване на концепцията и концепцията за пускане на личен дребен бизнес. Работата и представянето на участвалите в направлението 15 екипа прави оценка 7-членно жури от преподаватели, представители на Община Свищов и на бизнеса. На първо място журито класира Екип с идейно предложение за произвеждане на смарт саксия, която посочва нужда от поливане, смяна на светлината и топлината в помещението, оборудвана със зарядно устройство.

Екипите от средношколци, които се състезаваха в направлението, проведено от катедра „ Бизнес информатика ”, трябваше да влязат в ролята на дребна софтуерна компания, получила поръчка за създаване на план на мобилно приложение от вид електронен магазин, в който ще могат да се преглеждат и пазарят компютри и компютърни аксесоари. В академията се състоя и учебно-методическа работна среща, в която участваха учители от училищата-партньори, преподаватели от катедрите-организатори в обособените посоки и представители на университетските центрове за следдипломно и факултативно образование.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР