Стопаните от Търговищко прибраха по 484 кг от декар ечемик.

Стопаните от Търговищко прибраха по 484 кг от декар ечемик. ...

Стопаните от Търговищко прибраха по 484 кг от декар ечемик.


Стопаните от Търговищко прибраха по 484 кг от декар ечемик. Средният добив е по-нисък от миналата година с около 20 кг , съобщиха след приключването жътвата от Областната дирекция "Земеделие" в Търговище.

В землищата на петте общини на областта с културата е имало засети общо 38 213 дка. Сравнителна справка с миналата стопанско година показва, че тогава и площите с ечемик са били повече - 41 753 дка.

Най-високи добиви от ечемик отчитат земеделските производители от община Търговище, които са прибрали средно по 510 кг от декар, допълни за БТА експертът в земеделската дирекция Драгомир Драгнев.

Приключило е прибирането на рапицата, но при много нисък среден добив - 214 кг/дка при 341 кг/дка през миналата година, сочи справка. В областта с рапица е имало засети 53 631 дка. Основната причина за слабите добиви е безвалежният период за времето от Великден до Гергьовден, коментира Драгнев. По думите му липсата на влага се е отразила зле на развитието на културата и за формирането на добър добив.

Източник: novini.bg