Столицата на Украйна Киев забрани тази седмица публичните тържества в

...
Столицата на Украйна Киев забрани тази седмица публичните тържества в
Коментари Харесай

Украйна забранява митингите по случай Деня на независимостта, обяви комендантски час в Харков

Столицата на Украйна Киев забрани тази седмица обществените тържества в чест на независимостта от доминираното от Русия руско ръководство, а вторият град Харков разгласи комендантски час заради нарасналата опасност от съветско нахлуване, оповестиха локалните управляващи.

В непосредственост до фронтовата линия в южната част на страната Украйна съобщи, че Русия е изстреляла ракети по няколко южноукраински града северно и западно от най-голямата атомна електроцентрала в Европа, завзета от съветските сили малко откакто те нахлуха в Украйна през февруари.

На 24 февруари Русия стартира по този начин наречената " специфична военна интервенция " за демилитаризиране на по-малката си съседка и отбрана на рускоезичните общности. Украйна и нейните западни поддръжници упрекват Москва, че води завоевателна война в имперски жанр.

БГНЕС напомня, че през уикенда украинският президент Володимир Зеленски предизвести за риска от по-сериозни набези преди 31-вата годишнина от оповестяването на независимостта на Украйна от доминираното от Русия руско ръководство.

Местните управляващи в Киев не разрешиха провеждането на огромни обществени прояви, манифестации и други събирания, свързани с годишнината в столицата от понеделник до четвъртък, заради опцията от ракетни набези, се показва в документ, оповестен от Киевската военна администрация и подписан от нейния началник Николай Жирнов.

Игор Терехов, кметът на Харков в североизточната част на града, който е подложен на чести и смъртоносни съветски бомбардировки с отдалечен обхват, удължи постоянния нощен комендантски час, който ще работи от 16:00 до 7:00 ч., считано от вторник до четвъртък, заяви " Ройтерс ".

В пристанищния град Николаев, покрай окупираната от Русия територия на юг, регионалният шеф Виталий Ким съобщи, че управляващите приготвят защитна заповед за жителите да работят от у дома във вторник и сряда и прикани хората да не се събират на огромни групи.

В нощното си видеообръщение в събота Зеленски съобщи, че Москва може да опита " нещо изключително грозно " в навечерието на сряда, когато се навършва и половин година от нахлуването на Русия.

Той съобщи, че е разискал " всички закани " с френския си сътрудник, а известие е било изпратено и до други водачи, в това число до турския президент Тайип Ердоган и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

" Всички сътрудници на Украйна са осведомени за това, за което терористичната страна може да се приготви през тази седмица ", сподели Зеленски в нощното си видеообръщение, визирайки Русия.

В публикация, оповестена в неделя, " Financial Times " цитира Генадий Гатилов, дипломат на Москва в Организация на обединените нации в Женева, който споделя, че Ердоган се е опитал да улесни разговора.

Но той отхвърли спекулациите за диалози сред Зеленски и съветския президент Владимир Путин, като съобщи, че няма " практическа платформа за осъществяване на тази среща ", се споделя в отчета. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР