Столичното 144 Средно училище Народни будители обяви, че се отказва

...
Столичното 144 Средно училище Народни будители обяви, че се отказва
Коментари Харесай

Училища се отказват от програмите ”Училищен плод” и ”Училищно мляко”

Столичното 144 Средно учебно заведение ”Народни будители ” разгласи, че се отхвърля от стратегиите ”Училищен плод ” и ”Училищно мляко ”.
В протестно писмо до Министерството на земеделието, до БАБХ, ДФЗ и други институции директорката Величка Николова изясни, че тези стратегии, които би трябвало да оказват помощ за здравословното хранене на децата, в действителност са довели до голям брой неясноти и неудобства, които са повече, в сравнение с изгодите за децата, родителите и учителите.

Тя изясни пред БНР:

„ С тази разпоредба, която променяха лятото най-малко три пъти, аз мисля, че сътвориха опция за лобистки компании, които да печелят. Условията, които са сложили, могат да изпълнят една до две компании в България. Тези две компании, в случай че влязат във всички учебни заведения, по какъв начин ще си свършат работата и по какъв начин ще съумеят да предадат на децата млякото, тъй като с цел да раздават мляко, би трябвало да имат пространства. В кое помещение в учебно заведение ще съхраняваме мляко, да речем на температура 4 градуса. В кое помещение ще се съхраняват плодове и кой ще ги раздава на 620 деца, при изискване че няма място за това. Досега в самия училищен стол се раздаваха безплатните закуски, млякото и плодовете “.

Николова добави, че от компанията, която би трябвало да достави храните, са поискали от учебното заведение ѝ да им бъде изпратена по имейл информация за броя на учениците по класове.

„ Първо, ти не познаваш компанията, която е спечелила. Второ, по имейла те желаят информация. А Законът за персоналните данни какво споделя? “ Забранява се разпределяне на персонални данни на непознати хора “.

„ Тук получава нещо – дават ти нещо, само че нито знаеш кой ще ти го даде, нито по какъв начин, нито за какво би трябвало да получаваш нещо, което няма да бъде в интерес на децата. Ако раздадем мляко, което към този момент е вкиснало, кой ще бъде отговорен “?

Председателят на Съюза на работодателите е имал среща със заместник-министър на земеделието и е показал негативите, които би довела смяната в наредбата, само че никой не се е съобразил с това, посочи директорката.

Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци дефинира обстановката като „ административен безпорядък, внедрен посредством бързите промени в наредбата “ и напомни условието на асоциацията да бъде проучен потенциалът на компаниите, които вземат участие в схемите.

„ Имаме много сигнали от шефове на образователни заведения и аграрни производители, които настояват, че желаят да се откажат от схемата. Много са писмата към нас, които споделят това тяхно предпочитание за отвод “.

От асоциацията дават обещание огромни дейности по откриване на нелоялните практики в схемата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР