Столичният общински съвет (СОС) ще направи нов опит да си

...
Столичният общински съвет (СОС) ще направи нов опит да си
Коментари Харесай

ТРЕТИ ОПИТ: Ще успее ли СОС да си избере председател?

Столичният общински съвет (СОС) ще направи нов опит да си избере ръководител на съвещание от 10:00 часа през днешния ден. Това е единствената точка в дневния ред, оповестен на уеб страницата на съвета. Миналия понеделник, на първото съвещание в мандат 2023-2027, СОС не съумя да избере кой да го управлява. Общият брой на общинските съветници е 61 и с цел да има нов ръководител е нужно някой от претендентите да получи 31 гласа.

За поста " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) предложиха Борис Бонев, " Българска социалистическа партия за България " - Диана Тонова. От " Възраждане " предложиха Красимир Гълъбов, а от " ИТН " (ИТН) - Пламен Данаилов. Изборът беше посредством скрито гласоподаване с хартиени бюлетини.

При първото гласуване Бонев беше подсилен от 23-ма общински съветници, Тонова – от девет, Гълъбов – от осем, а Данаилов – от трима. Имаше четири недействителни бюлетини. Тъй като никой от четиримата претенденти не съумя да събере повече от половината гласове на общинските съветници на първото гласоподаване, сред първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя ново гласоподаване.

Общо гласувалите втория път общински съветници бяха 44-ма, а недействителните бюлетини - 12. Бонев получи 23 гласа, а Тонова – девет. Така председател не беше определен и при повторното гласуване в понеделник.

В петък от Столичната община оповестиха, че Васил Терзиев кани лидерите на политическите сили за намирането на общи цели за взаимна работа в интерес на жителите на столицата и за пускане на работата на СОС.

От ГЕРБ-СДС няма да отидат на среща с ПП-ДБ („ Спаси София “), съобщи в събота по бТВ общинският консултант от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. От Има Такъв Народ оповестиха за Българска телеграфна агенция, че водачът на партията Слави Трифонов няма да се отзове на поканата на Терзиев, само че ще взе участие в разрешаването на проблемите на София, чрез общинските съветници на Има Такъв Народ. 



В събота за срещи с кмета в постройката на Столичната община отидоха представители на три от обединенията в СОС.

За нас е значимо непрекъснато да търсим това, което ни събира, общите неща, общите политики, които да заложим в бюджета, и едвам откакто се съгласим за тях, към този момент да намерим и структурно решение на ръководител на Общинския съвет, комисии и другите неща, които предстоят, посочи кметът на София Васил Терзиев.

Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " сподели, че още при започване на диалога са декларирали на Бонев, че няма да го поддържат за ръководител на СОС. Отговорността за това да има ръководител на Общинския съвет и да стартира работа е на партията, която е спечелила болшинство, добави политикът.

Той сподели, че претендентът на „ Българска социалистическа партия за България “ за ръководител на СОС ще е Диана Тонова. Ако желаят Общинският съвет да проработи, това е част от отключването на казуса. В понеделник, в случай че изберат Диана Тонова за ръководител, във вторник Общинският съвет стартира да работи, сподели Свиленски. 

Ясно декларирахме, че от нас няма да има поддръжка за ръководител на СОС. Това е тяхна отговорност да намерят формулата по какъв начин да проработи СОС, сподели общинският консултант от „ Възраждане “ Деян Николов 

и напомни, че имат своя кандидатура за ръководител – Красимир Гълъбов. Ако някой желае, може да ни поддържа, добави той. За Борис Бонев съответно не сме говорили, посочи Николов.

" Синя София " ще бъде дясна съпротива, тъй като представляваме разнообразни политически визии и друга идеология, сподели водачът на КОД Петър Москов след срещата с кмета. По тематиката за това кой да бъде ръководител на СОС общинският консултант Вили Лилков счита, че решение би трябвало да се търси сред първите сили.

В СОС са показани седем обединения. През предходната седмица Иван Алексиев, общински консултант от „ Възраждане “, е напуснал партията, и към този момент е в качеството си на самостоятелен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР