Столичният общински съвет (СОС) прие днес, на извънредно заседание решение,

...
Столичният общински съвет (СОС) прие днес, на извънредно заседание решение,
Коментари Харесай

СОС: Йорданка Фандъкова трябва да определи кмет на Красно село до 6 април

Столичният общински съвет (СОС) одобри през днешния ден, на изключително съвещание решение, с което разпорежда на кмета на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска със своя заповед да дефинира един от заместник-кметовете за краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на регион " Красно село " до 6 април.

От общо 45 общински съветници в зала " за " гласоподаваха 31 души, " срещу " - петима, " въздържали се " - девет общински съветници. Изборът на кмет на регион " Красно село " беше разискван наново на днешната сесия на СОС, откакто на предходното съвещание не се стигна до общо решение.

След няколкочасово разискване СОС не одобри предложенията за кмет на региона – на общинския консултант Николай Николов, препоръчан от групата на Българска социалистическа партия и на общинския консултант Борис Милчев от „ Демократична България “, чиито кандидатури бяха отхвърлени и на тази сесия. Днес в СОС за кмет на региона бяха подложени на гласоподаване и заместник-кметовете на „ Красно село “ Веселин Кирев, Николай Веселинов и Албена Белянова. И трите кандидатури бяха отхвърлени, осведоми Българска телеграфна агенция. 

До избора на нов кмет на регион „ Красно село “ се стигна, откакто Общинската изборна комисия в Столична община приключи предварително пълномощията на Росина Станиславова като кмет на регион " Красно село ", защото Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество откри спор на ползи. Върховният административен съд удостовери решението на комисията след правосъдно обжалване на Станиславова. 

Споровете по отношение на кандидатурите за избор на кмет на „ Красно село “ в СОС породиха заради особеното пояснение на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация (ЗМСМА) от обособените политически групи в СОС. Те поясниха друго член 42 от за ЗМСМА, в който е разказано кой може да заема тази служба – общински консултант или заместник-кмет.

В член 42, алинея 6 на ЗМСМА е посочено, че когато пълномощията на кмет са прекъснати предварително, общинският съвет избира краткотрайно изпълняващ длъжността кмет за период до полагане на клетва от новоизбрания кмет. За краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на община или кмет на регион се избира един от заместник-кметовете на общината, надлежно на региона. Когато няма назначен заместник-кмет, краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на община или кмет на региона се избира по предложение на общински консултант. 

В член 42, алинея 7 от ЗМСМА е записано, че когато след преустановяване на пълномощията на кмет до края на мандата остава по-малко от една година, частични избори не се създават. В тези случаи общинският съвет избира кмет на общината, на региона или на кметството, като за кмет на общината се избира заместник-кметът или общински консултант. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР