Столичният общински съвет (СОС) отхвърли предложението на общинският съветник от

...
Столичният общински съвет (СОС) отхвърли предложението на общинският съветник от
Коментари Харесай

Ще има ли нощен градски транспорт в София – ето какво решиха общинските съветници

Столичният общински съвет (СОС) отхвърли предлагането на общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера за прекъсване на нощния градски превоз в столицата.

Предложението на Контрера беше направено по време на спор по отчет на заместник-кмета Илиян Павлов и общинския консултант Андрей Зографски, обвързван с смяна на маршрута на една от нощните линии на градския превоз. В отчета написа, че след осъществена инспекция е установено, че има огромни закъснения на линия №2 в сектора от " Студентски град " до центъра, заради което е заложената смяна в маршрута на линията.

По думите на Контрера рецесията с липса на водачи в градския превоз и със положението на рейсовете се задълбочава и е належащо да се вземат ограничения. Затова той насочи предложение нощните линии да бъдат спрени до октомври тази година. Контрера уточни, че сега в столичния автотранспорт има общо 210 водачи, като девет от тях обслужват девет нощни рейса с подобен пробег от 25 000 км месечно. Това са над 128 000 лева разноски месечно, в случай, че в някои месеци от годината натовареността е доста ниска, сподели Контрера.

Според него доста по-важно е да се подсигурят пробег и водачи за главните линии, с които хората вървят на работа и децата на учебно заведение, вместо да се возят по 100 души на нощ в четирите линии на нощния превоз. Контрера уточни още, че в този тип нощния превоз не е опция и маршрутът му също би трябвало да се премисли.

Общинският консултант Андрей Зографски съобщи, че нощните линии не са нито минимум ефикасните, нито минимум натоварените в градския превоз. Той уточни още, че има рейсове, които са доста по-малко натоварени от нощните линии и че в случай че се гледа единствено икономическия фактор, всички села би трябвало да останат без градски превоз.

Общинският консултант от групата на " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) Борис Бонев показа данни от Центъра за градска подвижност (ЦГМ) от 2019 година, когато е била последната година, в която е имало нощен градски превоз през летните месеци. Според тези данни няма разлика в броя пасажери през лятото и есента.

Отново по данни на ЦГМ, до момента не е имало пасажери, които са създали опит да се возят без билет в нощния градски превоз. Не е имало и нито един случай на набези, рейсовете са снабдени с камери, сподели още Бонев. Той съобщи, че не е редно 1,5 млн. души да останат без нощен градски превоз.

Кметът на София Васил Терзиев написа във Фейсбук профила си, че 24-часова транспортна услуга дава комфортна опция на напредването с персонален автомобил или такси. По думите на столичния кмет статистиката демонстрира, че растежът на пасажерите сред януари и февруари е 33%. Кметът напомни още, че в подписаното ново съглашение с транспортните синдикати, с изключение на 15% нарастване на възнагражденията, за първи път е включен и ангажимент за градеж на жилища за привличането на водачи, както и за възстановяване на хигиеничните условия и нови санитарни възли. Нашата цел е да работим за градския превоз целеустремено и с мисъл, както за пасажерите, по този начин и за чиновниците, съобщи още Васил Терзиев в обществената мрежа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР