Столичният общински съвет (СОС) е на път на размени два

...
Столичният общински съвет (СОС) е на път на размени два
Коментари Харесай

Столичната община на път да замени два имота, готови за застрояване и със спорни оценки

Столичният общински съвет (СОС) е на път на замени два подготвени за застрояване свои парцела в регионите " Лозенец " и " Оборище ", за терен в квартал " Гео Милев ", който от години е мотив за митинги на граждан, поради желанието на притежателя - Венцислав Дучев, да го застрои.

Според общинските съветници от Българска социалистическа партия оценките на общинските парцели са занижени, а съгласно Дучев по-ниско е оценен неговият парцел. Трите парцела са на обща стойност 7.4 млн. лв., като Венцислав Дучев ще доплати 409 хиляди лв..

Оценките на парцелите са направени от оценителя на " Царските конюшни ", за която оценка е обвиняем с обвиняване за съзнателно намаление. Съветниците от ГЕРБ обаче не видяха проблем в подозренията на двете страни и одобриха предлагането на общинската комисия по стопанска система и благосъстоятелност. Предстои окончателното решение да бъде взето на утрешното съвещание на СОС.

Вносител на предлагането е Андрей Иванов - някогашен ръководител на общинския съвет, който освободи поста при започване на 2012 година, откакто бе проверяван от Националната организация по приходите за добити непозволено 52 парцела. Тогава министър председателят Бойко Борисов сподели, че има " забележки " към работата на Иванов.

Една остаряла история

Имотът на Дучев с повърхност от 1490 кв. метра в " Гео Милев " е пространство сред блокове, на което има трафопост и детска площадка. Още през 2000 година основният проектант на София утвърждава смяна в регулацията му, с която разрешава строителството в него. Зелени площи не се плануват. През 2007 година със заповед на кмета на региона се позволява в парцела да се построи постройка с 5 и 8 етажа. Разрешението за градеж е издадено през 2011 година от основния проектант на София Петър Диков.

В идващите години живеещите в близките жилищни здания стартират митинги против желанието на Венцислав Дучев да застрои парцела. Следват палежи и обири на коли, и взаимни обвинявания за напън и опити за заплашване.

По тази причина през 2014 година Столичната община стартира договаряния с Дучев за подмяна на неговия парцел с различен, които обаче не реализират резултат. Причината е, че предложенията на общината не удовлетворяват вложителя. Междувременно стартират правосъдни каузи с искане за незначителност на заповедите, които преотреждат парцела за застрояване, които не реализират триумф. През 2016 година стартират нови договаряния сред общината и Дучев, резултат от които е предлагането, което на следващия ден ще гласоподават общинските съветници.

С един проблем - два парцела

Според предлагането общината ще даде на Дучев два свои парцела. Трите парцела са оценени от Юлия Димитрова-Цекова, която има контракт със Столичната община от 2013 година Тя е изготвила оценката при продажбата на " Царските конюшни ", за което е и подсъдима в делото в Софийския градски съд. Димитрова-Цекова направи оценката на парцела на притежателя на в. " Труд " Петьо П. Блъсков в квартал " Изток ", който общината размени за собствен терен в квартал " Дианабад ".

Димитрова-Цекова е оценила парцела на Дучев на 3.743 млн. лв., а общинските терени са оценени на 2.226 млн. лв. и 1.886 млн. лв.. Според изискванията Венцислав Дучев ще доплати разликата от 409 хиляди лв.. Според Дучев неговият парцел е с по-ниска оценка. Според Българска социалистическа партия цените на общинските парцели са занижени с общо 472 хиляди лв..

Първият е с повърхност от 1059 кв. метра на ул. " Русалийски проход " 21 в регион " Лозенец ", в зона за жилищно строителство с компактност, като парцелът може да бъде застроен на половина. Процентът на озеленяване в него би трябвало да е 35%. В момента там има паркинг. Oценката му е 2. 267 млн. лв. .
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР