Столичният общински съвет прие декларация, в която общинските съветници призовават

...
Столичният общински съвет прие декларация, в която общинските съветници призовават
Коментари Харесай

Столични общинари приеха декларация за Северна Македония

Столичният общински съвет одобри декларация, в която общинските съветници приканват Народното събрание и Министерския съвет да се придържат строго към осъществяването на рамковата позиция от 9 октомври 2019 година, решенията на Народното събрание и на консултативния съвет по национална сигурност към президента по отношение на разширението на Европейски Съюз и присъединението на Северна Македония.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 361
Като неприемливо бе несъмнено отстъпването от главните постулати, залегнали в контракта за добросъседство, подписан на 2 август 2017 година

Ето и цялостният текст на декларацията:

С Т О Л И Ч Н И Я Т О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т
РЕШИ:

Приема декларация със следното наличие:

Ние, общинските съветници в Столична община, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат прецизно към осъществяването на Рамковата позиция от 9 октомври 2019 година по отношение на разширението на Европейски Съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония, Декларацията, на 44 -тото Народно заседание от 10 октомври 2019 година, както и решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при Президент от 10 януари 2022 година

За нас, като представители на българското общество в локалната власт, е изцяло неприемливо отстъплението от главните постулати, залегнали в Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан на 2 август 2017 година, сред Република България и Република Северна Македония.

След десетилетията на насаждана ненавист, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание; след целенасочената имитация на общата ни история; поради продължаващата антибългарска агитация в формалните държавни институции, в просветителната система и по медиите в районен съд Македония, през днешния ден България е призвана да съобщи и отстоява ясно своята позиция. Водени от вярата, че Европейският съюз се основава на полезностите и правилата на ценене на човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, правовата страна, както и на зачитането на правата на индивида и добросъседството, ние не можем да затворим очи пред явното им неспазване от страна на Република Северна Македония, изключително по отношение на хората с българско национално съзнание. Въпреки подписването през 2017 година на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, в страната освен че не са прекъснати другите форми на дискриминация и на „ диалект на ненавист “ във връзка с България и на локалните жители с българско съзнание, само че се установи и тяхната осезателна интензификация. Властите в Скопие целеустремено блокират всевъзможен прогрес на работата на Съвместната мултидисциплинарна (историческа) комисия, отказвайки и бламирайки наличието и смисъла на термина „ обща история “. Целенасочено се осуетяват всевъзможни общи празнувания на общи исторически събития и общи герои, като те не престават да бъдат представяни от формалните институции като извънредно македонски, небългарски, а постоянно и антибългарски.

Ето за какво ние, общинските съветници от Столичния общински съвет, считаме, че всякаква поддръжка за начало на договаряния за участие на районен съд Македония, без да бъде авансово установено осъществяването на всички точки, стадии и условия залегнали в Рамковата позиция на България би била пагубна за българските национални ползи. Незачитането и подправянето на българската еднаквост и език на огромна част от популацията на географския район Македония в предишното е извънредно недопустимо както за целокупния българският народ, по този начин и за жителите на София, измежду които повече от една трета имат фамилни корени на българи от Македония. Незачитането през днешния ден на гражданските права от страна на управляващите в Скопие на повече от 120 хиляди жители на районен съд Македония, получили българско поданство, доказвайки и потвърждавайки българския си генезис е обратно както на правилата на добросъседството, по този начин и на главните европейски полезности. Човешките права на македонските българи би трябвало да бъдат спазвани както в предишното, по този начин и през днешния ден. Те би трябвало да бъдат обезпечени и в бъдеще, в това число посредством вписването им като държавотворен народ в Конституцията на районен съд Македония, което да бъде направено преди започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Никакъв компромис не може и не трябва да бъде юридически нито с българската история, нито с правата на македонските българи през днешния ден.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, моментът през днешния ден е исторически. Като представители на българския народ, определени на постоянни избори, Ви призоваваме да отбраните българския народен интерес в районен съд Македония, което ще бъде и стратегически принос за стабилността и просперитета на района и бъдещето на Европейски Съюз. Апелираме към Вас за прецизно осъществяване на всички точки, условия и стадии залегнали в Рамковата позиция, декларацията на Народното събрание, решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при президента и духа и буквата на Договора за другарство съдействие и добросъседство.

Ние, общинските съветници в Столична община, показваме тази позиция, като глас на огромна част от българското общество.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР