Столичният общински съвет прекрати градоустройствената процедура за строеж на небостъргач

...
Столичният общински съвет прекрати градоустройствената процедура за строеж на небостъргач
Коментари Харесай

Столичната община спря строежа на небостъргач в квартал Стрелбище

Столичният общински съвет приключи градоустройствената процедура за градеж на небостъргач в софийския квартал " Стрелбище ". На първата си сесия след почивката общинските съветници единомислещо взеха решение да попречат на строителната компания да издигне 44-етажна постройка до кръстовището на булевардите " България " и " Петко Тодоров ".

София

До тази развръзка се стигна след няколко митинга на жители в региона, които се оповестиха за запазването на имота като зелен терен. Недоволството на хората беше подкрепено от кмета на София Йорданка Фандъкова, която при започване на август съобщи, че няма да разреши там да се строи. Днешното решение на общинските съветници е в поддръжка на поетия от Общината ангажимент.
Силвия Христова, общински консултант и ръководител на комисията по устройство на територията в СОС: " Това е следващата стъпка в посока на решение на публичния интерес и законните претенции на жителите в " Стрелбище ". Абсолютно всичките ни дейности от 2009 година са в посока там да бъде терен за озеленяване. "
Христова изясни, че са осъществени серия от инспекции, направена е картотека на съществуващите в терена дървета и увери, че не е одобрявано безусловно нищо, което касае строителството на този терен.

Главният проектант на София Здравко Здравков акцентира, че днешното решение е едно от дейностите, които се вършат, с цел да се нападна като незначително решението на Върховния административен съд. Според него Общината би трябвало да съблюдава Общият организационен проект от 2007 година, а друг от 2009 година когато е заменен статутът на парцела - от имот за високо строителство в терен за озеленяване. Здравков подчертава на обстоятелството, че са позволени доста нарушавания в процедурата като едно от тях е, че тя се прави по план-извадка при влезнал в действие повсеместен проект. Също по този начин липсва единодушие за преместването на дърветата от дирекция " Зелена система ". През парцела минава и канализационен колектор, обслужващ кв. " Стрелбище ".

Свързахме се със притежателя на парцела, който разяснява решението на общинските съветници.
Милчо Благоев, притежател на парцела: " Това решение на общинския съвет е за да се бави топка и основният проектант да извърши решението на съда. Не може общинския съвет да анулира решения на съда. Не оборвам тяхното решение, тъй като то не ме касае, а е и в моя изгода. "
Заради несъблюдение на правосъдното решение арх. Здравков търпи санкции, които оспорва. Милчо Благоев опровергава изказванието на Общината, че е бил издирван и напомня, че през август е пуснал писмо с молба за среща с кмета Фандъкова, само че тя е отказала.
Милчо Благоев, притежател на парцела: " Досега в никакъв случай не са ни отправяли публично предложение, по някакъв метод да ни предложат парцел. Те няма какво да ми предложат. Ако имаха какво да ми предложат 100 пъти до момента щяха да го създадат. Къде е писмото, с което оферират? "
Инвеститорът е твърдо уверен, че правото е на негова страна и се надява скоро въпросът да се реши в негова изгода.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР