Столичният общински съвет единодушно реши да отложи взимането на решение

...
Столичният общински съвет единодушно реши да отложи взимането на решение
Коментари Харесай

София спря временно ремонта със скандалните цени

Столичният общински съвет единомислещо реши да отсрочи взимането на решение за финансиране на ремонта на общежитието на софийското общинско сдружение " Столичен автотранспорт ", за който " Сега " писа. На съвещанието на бюджетната комисия във вторник стана ясно, че закъсалата транспортна компания, която поради ковид търпи едни от най-сериозните загуби в Столична община и към този момент два пъти бе подпомагана от бюджета, се е съгласила да заплати по близо 960 евро на кв.м за цялостното реновиране на постройката си в ж.к. " Дружба ", намираща се в едноименния гараж.

Информацията бе изнесена от общинския консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков. Той попита ръководещите - ГЕРБ, Съюз на демократичните сили, Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", за какво през май шефът на " Столичен автотранспорт " Слав Монов е подписал контракт без обезпечено финансиране. Стойността на съглашението с фирмата-изпълнител е 2 550 000 млн. лева без Данък добавена стойност или 3 060 000 лева с Данък добавена стойност, от които " Столичен автотранспорт " желае 466 000 лева от общинския съвет. За задачата зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и представителят на обединението ГЕРБ-СДС Стефан Марков внесоха отчет за разпределяне на сумата.

Разглеждането му обаче бе отсрочено краткотрайно към този момент по предложение на шефа на транспортната комисия Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация. Преди дни той се изрече за отпущането на средствата, само че през вчерашния ден ненадейно моли приемането на отчета да се отсрочи. Контрера съобщи, че с цената на строителните действия се спекулирало и даде обещание всичко да се почисти, откакто детайлите към контракта бъдат качени на уеб страницата на общината. " Тъй като аз съм вносител на отчета в Специализирания общински приватизационен фонд, откъдето ще дойдат парите, бих желал в границите на днешния ден, публично на страницата на СОС да публикуваме точните числа, с цел да се срещнат всички с тях. Колегите, които си разрешават да тиражират погрешни данни, ще ги помоля след оповестяването на систематизираните цифри за въпросния ремонт, да имат доблестта да се извинят ", разяснява Контрера.

Договорът на " Столичен автотранспорт " е подписан с консорциума " Лидер инженеринг 2019 ", което се съставлява от шефа на " Лидерпроект " ЕООД Александра Александрова Писарска. " Лидерпроект " ще е водещ член в консорциума, излиза наяве от документа. В количествено-стойностните сметки към него могат да се видят голям брой цени на доставки и на строително-монтажни действия, които наподобяват много разнообразни от пазарните. Например в частта с електроинсталациите " Столичен автотранспорт " се готви да заплати на " Лидер инженеринг 2019 " по 33,23 лева за доставката на елементарен електрически ключ за прикрит монтаж. Сумата не включва монтажа. В същото време български производител предлага на уеб страницата си елементарен ключ за към 2 лева За доставка на монофазен контакт пък " Столичен автотранспорт " се е заела да заплати по 11,71 лева Същата българска компания предлага контакти по 2,06 лева Доставката на разпределителна кутия ще коства на данъкоплатците в София 7,32 лева при цена до 1 лева на българския производител.   

Монтажните работи по упоменатата електрическа част също не наподобяват на изцяло пазарни цени. Общинското сдружение ще заплаща съвсем по 13 лева на брой за монтаж на ел. контакти в случай, че на пазара могат да се намерят предложения и за 8 лева При това за една численост, до момента в който в контракта за общежитието става дума за 295 бр. Също по близо 13 лева ще се заплаща и за монтажа на 195 бр. електрически ключове. Монтажът на една разпределителна кутия - общо 128 броя, пък ще коства по 27,55 лева. 

Както " Сега " писа, с изключение на промяна на електрическите съоръжения, дейностите, които " Лидер инженеринг 2019 " се готви да извърши в общежитието, са:  въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост, преправка и замяна на ВиК апаратура, преправка и смяна в разпределението на постройката, главен ремонт на покривната плоча, преправка и замяна на покривна хидроизолация и полагане на топлоизолация, замяна на ламаринените обшивки и шапки на комините. Ремонтът ще продължи с замяна на остаряла дограма с нова, замяна на настилки, полагане на мазилки и латекс по стените, създаване на енергийно-ефективно осветяване, създаване на окачени тавани, замяна на ОВК система и взимане на интериорни решения.

 

" Златният " обект

" Сградата е благосъстоятелност на „ Столичен автотранспорт " и е построена през 70-те години на ХХ в. Състои  се от две тела. Корпус „ А " е 5-етажна постройка със партер, стоманобетонова скелетна структура с плосък покрив. Корпус „ Б “, долепен до „ А ",  е двуетажна постройка със партер, повдигната на колони на партерно равнище с аналогична структура и покрив. По оценка на специалисти от „ Столичен автотранспорт " общежитието е в положително градивно положение, постройката е годна, без градивни нарушавания. През годините обектът не е добре поддържан в положително положение заради дефицит на финансов запас. Цел на управлението е след ремонта да се обособят 50 жилищни стаи с общ потенциал 65-70 кревати за прилагане от служащите и чиновниците на сдружението. С даването на положителни битови условия ще се даде опция за привличане и задържане квалифицирани служащи и чиновници - водачи на рейсове и механически личен състав ", се споделя в отчета, който към този момент бе отсрочен.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР