Столичният кмет Йорданка Фандъкова е предприела редица действия за обновяване

...
Столичният кмет Йорданка Фандъкова е предприела редица действия за обновяване
Коментари Харесай

Кметицата Фандъкова в ексклузивно интервю пред БЛИЦ: 80 нови автобуси тръгват в София до края на 2018 г.!

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е подхванала редица дейности за възобновяване на транспортните средства в градския превоз. По този мотив потърсихме кметицата, с която беседваме и за новата електронна билет система, метрото и електрическите автомобили. Ето по какъв начин госпожа Фандъкова отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

- Г-жо Фандъкова, с какви нови транспортни средства ще бъде освежен градският превоз?
- Един от най-важните цели на Столична община е обновяването на градския превоз.

Целта е градският превоз да стане по-привлекателен и да се подтикват повече хора да слязат от колите си. Това е съществена наша мярка за възстановяване на качеството на въздуха в града.

През последните години обновихме 60% от рейсовете. Продължаваме с тази огромна стратегия. До няколко дни се подписва контракт за доставка на 20 електробуса за София. Очакваме още до края на годината новите транспортни средства да бъдат пуснати в употреба по линиите на Градския превоз.

До средата на април се подписва контракт за 60 нови рейса на природен газ.
Обявихме и процедура за доставка на нови 22 рейса на природен газ и закупуване на 60 нови съчленени рейса с дължина по 12 метра, които също са на природен газ. До 2 май е срокът за подаване на предложения.

- Все повече българи се стремят да живеят екологично. По какъв метод ще стимулирате потреблението на повече електрически автомобили по улиците на града?
- Насърчаваме потребление на електромобилността в града. Подкрепяме това с създаване на нова скица за разполагане на зарядни станции.

Столичният общински съвет одобри скица с над 60 места за нови зарядни станции.

Електромобилите са освободени от такси, когато паркират в синята и зелената зони на града, както и от пътен налог.

Това са тласъците, с които страната и общината предизвикват потреблението на този тип превоз.

- Доволна ли сте от темповете, с които продължава построяването на метрото?

Най-големият и значим план на Столична община е разширение на метрото.

До края на 2019 година ще бъдат пуснати секторите от третата линия на метрото. С третата линия метрото ще заеме към 50% от градския превоз и ще транспортира към половин милион пасажери на ден.

През юли т.г. чакаме в София да бъдат доставени първите 5 метровлака, които сега се тестват в Германия. Строителството върви в график и дружно с метрото, подобряваме и средата в кварталите, през които то минава.

Паралелно с това през тази година започваме и реконструкции на значими трамваини линии по бул. „ Цар Борис Трети “, улица „ Каменеделска “ и бул. „ Граф Игнатиев “.

Заедно с това чакаме и привършване на процедурата за доставка на 13 нови трамвая, като част от плана за интегриран градски превоз, финансиран по стратегия „ Региони в напредък “.

- Столичният общински съвет започва и процедурата за новата билет система. Какви ще са удобствата, които тя ще предложи на хората, които се возят в градския превоз?
- Центърът за градска подвижност има виновната задача да организира транспарантна процедура за избор на реализатор на билет системата.

Въвеждането на тази система ще обезпечи по-голямо улеснение на пасажерите в градския превоз.

Електронна система на таксуване има в съвсем всички градове в Европа. Предстои билет системата да бъде въведена и в София и разгадавам, че ЦГМ ще се оправи със сериозната задача, която е сложена след решение на Столичния общински съвет.

- Броят на гратисчиите в градския превоз през 2017 година е намалял с 48%. Очаквате ли процентът им да спадне в допълнение след въвеждането на билет системата?
- Една от задачите на електроннта системата за таксуване е да направи по-справедлива цената на пътуването в градския превоз, като то към този момент да се заплаща въз основата по изминато разстояние или въз основата на времето прекарано в него.

Електронната система ще притегли повече пасажери в средствата на градския превоз и ще понижи броя на гратисните пътувания.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР