Столичният булевард Първа българска армия е един от големите ремонти

...
Столичният булевард Първа българска армия е един от големите ремонти
Коментари Харесай

Фандъкова: Ремонтите в София може да спрат заради високите цени в строителството

Столичният бул. " Първа българска войска " е един от огромните поправки в столицата сега. През това лято има действия в сектора сред река Суходолска и бул. " Илиянци ". Реконструкцията включва уголемение на пътното платно, замяна на ВиК-мрежите и отводняването. Положени са първите пластове асфалт съвсем на целия сектор. Миналата година беше осъществена реорганизация на 1,2 км от бул. " Първа българска войска " сред ул. " Мара Бунева " и р. Суходолска. В момента тече вторият стадий.

" По асфалтираните сектори придвижването ще бъде пуснато с краткотрайна организация за 15 септември. До края на месеца чакаме да бъде завършена работата, с цел да може да се асфалтира през октомври износващия пласт и напълно пътят. До края на октомври чакаме целия обект да бъде завършен, най-късно доникъде на ноември. Ще бъде положена маркировка, ще има осветяване, нови тротоари, озеленяване ", съобщи Фандъкова.

Предстоят и нови поправки. Първият от тях е ул. " Кукуш " в регион " Илинден ". Проблемът на всички поправки в столицата обаче е, че към момента няма призната методика за индексация на цените.

" Много от компаниите не желаят да стартират да работят без тази индексация. Това важи и за трамвайния релсов път по бул. " Цар Борис III ". За втория стадий сега имаме съществени диалози с изпълнителите. Те се двоумят дали да продължат. Изчакваме. Проектът се финансира по Оперативна програма " Региони в напредък ". Там имаме ангажимент и от страна на Министерство на регионалното развитие, че и средствата ще бъдат обезпечени по оперативната стратегия, означи столичният кмет.
Според нея, в случай че не се стигне до приемане на тази методика за индексация, ремонтът може и да спре.

" Това, което успяхме да реализираме, е да довършим първия стадий при липса на индексация ", акцентира Фандъкова.

Заместник-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов съобщи, че от през днешния ден към този момент са почнали тестванията с придвижването на трамваи по маршрута.

" Ние стъпваме на подписания контракт, само че там офертата на изпълнителя е повече от 2 години и цените са много ниски по отношение на сегашната конюнктура. На места има реализатори, които са си създали калкулацията, че даже да им бъдат наложени финансови наказания и неустойки по отношение на договорите им е финансово по-изгодно да ги глобим, в сравнение с да работим по тези цени ", акцентира Джоргов.

Към момента се работи по 10 нови плана за ремонт на улици и булеварди в столицата. Колкото до ремонтите на учебните заведения и детските градини, Джоргов съобщи, че на местата, където те няма да приключат до началото на образователната година, е основана организация, тъй че образователният развой да стартира обикновено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР