Столични общопрактикуващи лекари излязоха в четвъртък на протест пред Министерството

...
Столични общопрактикуващи лекари излязоха в четвъртък на протест пред Министерството
Коментари Харесай

Лични лекари протестираха пред МЗ заради лоши условия на работа

Столични общопрактикуващи лекари излязоха в четвъртък на митинг пред Министерството на здравеопазването с искане за понижаване на административната тежест в работата им и по-добро възнаграждение.

Те упорстват да отпадне от главния пакет действия, обезпечени от бюджета на здравната каса, издаването на медицински извинителни бележки. С включването на извинтелните бележки в главния пакет джипитата към този момент няма да могат да събират такси за тях, с което лекарите са несъгласни.

Освен това те желаят да отпадне и отчитането с описите на касовите бонове при обзор на пациент.

Джипитата желаят всички групи лица, освободени от потребителка такса, да заплащат цялостния й размер, а сумите да им бъдат реинбурсирани от съответните институции. В момента пенсионерите и хронично болните заплащат по един лев за посещаване при персонален доктор, а персоналните лекари получават от страната разликата до 2.90. За да си получат разликата, в този момент джипитата би трябвало да разказват касовите бележки след визитата на пациентите. Лекарите желаят това предписание да отпадне, тъй като ги натоварва администтративно и усилва чакането пред кабинетите им.

Те упорстват при всяко посещаване при лекаря да се заплаща цялостния размер на потребителската такса, която да е в размер на 1% от минимална работна заплата или 5.10 лв. вместо сегашните 2.90 лв..

Освен това персоналните лекари желаят да отпадане 24-часовото им разположение.

Столичните джипита получиха и поддръжката на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), съгласно което контрактуваните условия в Националния рамков контракт с нищо не способстват за по-добрата първична извънболнична помощ.

“Събитията през последните няколко месеца и седмици доведоха до цялостна загуба на нашето доверие в институциите, които би трябвало да вземат решение проблемите и да развиват системата на опазването на здравето. Задълбочава се наклонността да не зачитат градивните, потребни и за лекари, и за пациенти оферти на сдружението, свързани с промени в наредби и други правила, които биха имали позитивен резултат върху публичното здраве, както и на несъблюдение на поети задължения “, се споделя в позиция на националното съдружие на джипитата.

“Задълбочава се и процесът на ограничение на клиничната независимост за практикуване на специалността ни, което одобряваме като предпочитание да бъдем се споделя в позиция на националното съдружие на джипитата. от институциите”, считат персоналните лекари.

Според организацията като цяло в НРД е заложена “бомба със закъснител “, за която няма очевидни гаранции, че е обезвредена - задълженията към непознати фондове.

“Подчертаваме, че сдружението, респективно общопрактикуващите лекари нямат никаква виновност и няма да носят отговорност за каквито и да е неблагополучия през периода на Рамковия контракт. Както обявихме, от време на време ще приканваме институциите на обществен спор по разнообразни тематики, като резервираме правото си на всевъзможен тип позволени от закона дейности във всеки момент”, показват от сдружението.

С заявления в поддръжка на столичните джипита излязоха и техни сътрудници от Бургас, Пловдив, София-област, Варна и Велико Търново, Русе, Шумен.

“Натоварването на общопрактикуващите лекари да правят и заплащат обществената политика на държавното управление, незадоволителното финансиране на активността ни, което е съвсем два пъти по-ниско от заложеното в “Националната здравна тактика 2020 “ и неспазването от страна на Министерство на здравеопазването на постоянното погашение на доплащанията за потребителските такси, ни пречат да оказваме ефикасна здравна помощ на пациентите си “, обявиха от сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

“Натрупаните в годините деформации на здравната система доведоха ОПЛ до неспособност да извършва задачата си – сложна грижа за здравето на нашите пациенти. Вместо това сме натоварени с от ден на ден механически задания в интерес на държавната администрация “, споделят в своя позиция лекарите от Велико Търново.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР