Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) счита 11 януари за начална

...
Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) счита 11 януари за начална
Коментари Харесай

Здравната инспекция карантинира ръководството на държавата от 11 януари, въпреки теста на Минчев от 10-и

Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) смята 11 януари за начална дата за карантина за управлението на страната, заяви нейният шеф Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. За специалистите на инспекцията това е датата на в началото събитие и от нея стартират да оперират със периоди и дейности. На тази дата ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е подал 28 контактни индивида, откакто на 10 януари е с позитивен тест за COVID-19, изработен след присъединяване му в Консултативния съвет за национална сигурност в президентството. Пенчев съобщи, че ще ревизира сигнал на фен на малкия екран, че с позитивен тест за COVID-19 също от 10 януари, контактни лица са карантинирани за 10 дни. В аналогичният случай с хората заемащи най-важните длъжности в страната, те са с карантина от 7 дни.

Вчера (11 януари) здравното министерство разгласява заповед, с която редуцира изолацията на инфектираните с COVID-19 на 10 дни, а карантината на контактните на 7 дни. Към момента на позитивния тест на Минчев обаче важеше заповед със периоди надлежно 10 и 14 дни.

Пред " Дневник " ръководителят на парламентарната група на " Демократична България ", че през вчерашния ден са го карантинирали от РЗИ за 10 дни, а по-късно са му се обадили да трансформират периода на 7 дни.

В заповедта на здравния министър Асена Сербезова от през вчерашния ден е посочено, че издадените все още на влизане в действие на заповедта наставления за изолираност и карантина се преустановяват след приключване на посочения в тях период. Въпреки това през днешния ден Пенчев уточни, че чака инструкции от здравното министерство и е допустимо със задна дата да трансформира периоди на карантина за хората, защото чака да има доста позвънявания.

Карантинираното управление на страната, измежду което е президентът Румен Радев, министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на защитата Стефан Янев, ръководителите на парламентарните групи, ще може да се възползва и от друга смяна в разпоредбите за карантина - шефът на съответната районна здравна ревизия може да я редуцира за контактен с сложена бустерна доза ваксина против COVID-19. Условието е индивидът да даде по е-поща негативен резултат от извършено след 72 ч. от датата на слагане под карантина PCR проучване. Карантината се анулира до 24 часа от показване на документа. На това изискване дава отговор президентът Румен Радев.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР