Столичната полиция започна действия по издирване на виновните за опорочаване

...
Столичната полиция започна действия по издирване на виновните за опорочаване
Коментари Харесай

Полицията издирва нарушители след протеста в София


Столичната полиция стартира дейности по търсене на отговорните за опорочаване на митинга довечера, при който бяха ранени десетки - и демнстранти, и служители на реда. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

Мирното начало на протестните дейности бе опорочено от вандалски прояви на почитатели. Въпреки отправените голям брой предизвестия, полицейските чиновници, с жилетки " Антиконфликт " и без защитни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг детайли и пиротехника. В резултат на експанзията има ранени петима униформени. След конфликти сред враждуващи агитки има потърпевши и десетина почитатели.

Столична дирекция на вътрешните работи разполага с информация и към този момент са стартирани дейности по издирването на отговорните за вандалските дейности, измежду тях почитатели на столични, варненски и пловдивски тимове. Част от провокаторите - ултраси, са арестувани. Иззето е огромно количество пиротехника, сигнални револвери, боксове, железни тръби и други неразрешени за носене на всеобщи събирания предмети.

Кметът на София Васил Терзиев също пристигна на място пред Министерство на спорта при своите чиновници, които не престават да се пробват да възпрат футболните почитатели. Терзиев приказва и с протестиращи, прикани ги да се приберат по домовете си.

Много по-различно бих желал да протестираме, бяха първите му думи пред публицистите. Той във всеки случай не си е представял по този метод началото на мандата си.

" Винаги съм си мислел по какъв начин да градим, а не да разрушавам. Не одобрявам никаква форма на рушене на обществен запас ", сподели Терзиев.

Той уточни и че би трябвало да се търси отговорност за нанесените вреди и въпреки и недиректно, уточни като отговорен Българския футболен съюз (БФС).

" Каквито и да са проблемите на футбола, разбираме ги, не сме удовлетворени, само че тези хора не заслужават да бъдат мятани камъни по тях, сподели той, откакто по-рано стана ясно, че има потърпевши служители на реда в безредиците. Тези опожарени коли, това всичкото го плащаме ние ", сподели още кметът.

Терзиев увери, че придвижването ще бъде възобновено на следващия ден сутринта и се надява на няма вандалски актове в градския превоз .

" Всичко това ние го плащаме, още веднъж споделям ", прикани той. Една от опожарените коли е на Общинска полиция.
 Полицията в София знаела за готвени коктейли Молотов
Полицията в София знаела за готвени коктейли Молотов

1600 чиновници на полицията и жандармерията охраняват шефа на БФС Борислав Михайлов от почитателите на българския футбол

Припомняме, че хиляди футболни ентусиасти се събраха на митинг против БФС в центъра на София .

Феновете се събраха към националният стадион " Васил Левски ", където България и Унгария би трябвало да играят среща от квалификациите за европейско състезание. Запалянковците упорстват за оставката на управлението на Българския футболен съюз.

След БФС взе решение срещата, само че без аудитория. Аргументът за това бе, че по този начин ще се понижи риска от вълнения.

Столична дирекция на вътрешните работи предприе засилени ограничения за запазване на реда. Районът към стадион " Васил Левски " бе отцепен. Над 1600 чиновници на полицията и жандармерията са изпратени на място.

Около футболното оборудване се събраха над 10 000 ентусиасти. Първоначалните планове бяха митинга да протече спокойно. Напрежението обаче ескалира. Срещу чиновниците на реда започнаха да летят бомбички, ракети и камъни.

На място бе докарано и водно оръдие, което влезе в деяние . Протестиращите бяха изтласкани от органите на реда.
 С водно оръдие полицията усмирява митинга против БФС в София
С водно оръдие полицията усмирява митинга против БФС в София

Бомбички, ракети и камъни летят против чиновниците на реда

При ескалацията на напрежението сред футболните почитатели и органите на реда полицейски бус и кофи за отпадък са подпалени на кръстовището на ул. " Гурко ". На място има пожарни и коли за спешна помощ. Според Нова телевизия арестуваните са най-малко 10, а преди мача на контролните пунктове към националния стадион са конфискувани истолет, боксове, палки и спрейове.

Към митинга се причислиха и маджарски почитатели. Те са тук по предварителна резервация, защото мачът е трябвало да бъде с аудитория.

1600 служители на реда пазят шефа на БФС Борислав Михайлов от настояванията за оставка.

Временно е затворено придвижването по бул. " Цар Освободител " от бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " до бул. " Васил Левски " и по бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " от Орлов мост до ул.Граф Игнатиев " по отношение на провеждането на футболна среща и митинг пред Националния стадион " Васил Левски ". Превозните средства на градския превоз са пренасочени по обходни направления, разясниха от Министерство на вътрешните работи.

Автобусите идващи от " Младост " и " Дружба " са отклонени през кръговото кръстовище на тв кула по бул. " Алея Яворов ", бул. " Драган Цанков " и бул. " Цариградско шосе ".

Тролейбусите, идващи от " Младост " и " Дружба " обръщат на кърстовището на 4-ти километър, а тези от кв. " Х. Димитър " обръщат на кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски и назад по маршрута си.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР