Столичната община залага пълна забрана за паркиране в платените зони

...
Столичната община залага пълна забрана за паркиране в платените зони
Коментари Харесай

Големи промени готвят за столичани заради мръсния въздух

Столичната община залага цялостна възбрана за паркиране в платените зони при мощно нечист въздух. Това стана ясно откакто комисията по околна среда към Столичния общински съвет одобри окончателният вид на ограниченията за битка с мръсния въздух, написа " Монитор ". 

В началото на декември когато зам.-кметът по екология Йоана Христова показа за първи път ограниченията, бе заложено синята зона да нарастне двойно в дните с повишено замърсяване. Миналата седмица обаче предлагането бе отхвърлено и заложено напълно да се стопира паркирането в „ Синя зона “, а през вчерашния ден към отчета бе допълнена и възбраната за „ Зелена зона “. В окончателния вид не бе включена и концепцията да се стопират от придвижване колите съгласно регистрационните им номера. Намерението в един ден по софийските улици да се движат единствено колите с четни номера, а в различен единствено такива с нечетни, бе отхвърлено преди седмица от транспортната комисия към СОС.

По оферти на жителите в отчета е записано и създаване на изследване къде може да бъде построена локална мониторингова система за непорочност на въздуха.

Запазва се концепцията за въвеждане на „ Зелен билет “ на стойност 1 лева дневно за целия градски превоз. От „ Московска “ 33 оферират да се вкара такса за строителните машини в центъра от 60 лева на месец. Предвижда се и ограничение на сметоизвозващите коли в центъра. Таксата за товарни коли над 4 тона да бъде 120 лева месечно, а тези над 30 тона ще заплащат 150 лв.. Кметството има упоритостта до 2019 година всички транспортни средства на градския превоз да са екологични. При най-ниските равнища на замърсяване общината ще приканва жителите да не употребяват транспортните си средства, а градския превоз, ще подхваща оросяване, както и в допълнение миене и метене на улиците, в случай че е допустимо, разгласи шефката на екокомисията Лорита Радева.

Мерките би трябвало да бъдат гласувани в четвъртък по време на първото за тази година съвещание на СОС и в случай че бъдат признати ще влезнат в действие до две седмици.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР