Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно

...
Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно
Коментари Харесай

Столична община назначава преводачи на жестов език и отваря гише за глухи

Столичната община вкарва онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи жители, се споделя в известие на уеб страницата на общината.

Това е една от ограниченията, която екипът на кмета Йорданка Фандъкова включва в Плана за деяние по въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи жители. Предстои Планът на бъде утвърден от Столичния общински съвет на съвещанието си в четвъртък.

Хората с повреден слух ще бъдат обслужвани на особено гише, обозначено с указателна табела и съответния знак и оборудвано с техническо средство за реализиране на тристранна онлайн връзка при административното им обслужване.

Всяко лице има право да бъде съпроводено от преводач от Списъка на преводачите на българския жестов език или определен от него. Предстои в Столичната община да бъдат назначени преводачи на български жестов език, които ще бъдат част от екипа на Контактния център и ще обслужват глухи и сляпо-глухи лица в работното време на администрацията.

До края на 2022 година тристранната онлайн връзка ще бъде въведена в Столичната община, в 24-те районни администрации и съответните данъчни служби, а през 2023 година ще стартира въвежддането и във всички останали звена на общината, общински сдружения, предприятия, общински културни институти и други.

Друга мярка в Плана за деяние е основаването на графа, ориентирана и разпознаваема от глухи и сляпо-глухи лица на електронния портал на Столичната община. В рубриката ще се разгласяват видеоматериали на български жестов език по тематиките Транспорт, Социални услуги и Спортни действия, които ще бъдат поетапно надграждани и обновени при нужда. 

Ще бъдат признати и правила, които да се следват при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица и които, с изключение на в писмен тип, ще бъдат налични и като видеоматериал на български жестов език.

Предстои да се провеждат и образования, ориентирани към администрацията на Столичната община по отношение на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица, както и съществена информация за Закона за българския жестов език, което ще способства за обезпечаване на опция за познаване в най-голяма степен на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица.

Планът за деяние с ограничения за въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи жители е създаден от Консултативен съвет по въпросите, свързани с административно обслужване на глухи и сляпо-глухи жители, в който присъединяване взеха представители на глухата общественост, определени на конкурсен принцип, общински съветници, секретарят на Столична община, зам.-кметът по направление " Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване ", кметове на региони и специалисти и се ръководи от общинския консултант Анна Стойкова.

Участието на представители на глухата общественост в Консултативния съвет беше значимо изискване и поръчител както за вярното схващане на Закона за българския жестов език, по този начин и за неговото използване в частта „ Административно обслужване “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР