Столичната община търси кой да доставя електроенергия за уличното осветление,

...
Коментари Харесай

София дава 34.4 млн. лв. за ток за уличните лампи и завода за боклук

Столичната община търси кой да доставя електрическа енергия за уличното осветяване, както и за няколко от сдруженията и дирекциите ѝ. За задачата са оповестени две публични поръчки - за 28.4 млн. лева и за 6 млн. лева без Данък добавена стойност. Първата е разграничена на общо 22 позиции и включва доставка на ток за Зоологическата градина, Столичната библиотека, Регионалния исторически музей - София, общинските предприятия " Екоравновесие " и " Софияплан ", " Социален патронаж ", " Паркове и градски градини ", " Столичен инспекторат ", както и за доста от дирекциите ѝ. От тези 28.4 млн. лева обаче 20.2 млн. лева се планува да отидат за зареждането на Дирекция " Управление и разбор на трафика ", или за улично осветяване.

Другият търг е за доставка на ток особено за завода за отпадък до с. Яна (Столичното дружество за отнасяне на боклуци - СПТО). Той е с планирана стойност 6.1 млн. лева, като общото планирано количество за доставка на електрическа енергия за периода на контракта от една година е 30 хиляди мВтч, като има опция за възобновяване с още половин година. За тази поръчка липсват критерии за асортимент за икономическото и финансово положение на претендентите, както и предходен опит с такава активност.

Всичко това е значимо, тъй като през последните седмици електрическата енергия и изправи бизнеса пред нова рецесия. Така че, в случай че Столичната община не подписа положителни съглашения в този момент, е допустимо да заплаща повече в бъдеще,.
Крайният период за подаване на предложения е 25 август Как ще се заплаща
В разграничена на 22 обособени позиции поръчка за всяко общинско дружество или дирекция е посочена планирана стойност. Прогнозното общо количество електрическа сила за период от две години е 65 468 мВтч, като има опция за възобновяване с още една година (още 32 734 мВтч). Общата цена, която София е подготвена да заплати за тези 98 202 мВтч, е 28.4 млн. лева Което прави междинна цена 289 лева./мВтч. Конкретно за зареждането на дирекция " Управление и разбор на трафика " прогнозната стойност на контракта без подновяването е в размер на 13. 4 млн. лева без Данък добавена стойност. Прогнозното количество електрическа енергия за съответните две години пък е почти 43 хиляди мВтч. Или това прави междинна цена за мегаватчас над 311 лв..

Това на пръв взор е прекалено висока стойност, защото междинната цена на тока за юли е към 200 лева./мВтч, а от началото на годината - 125 лева./мВтч. Прогнозата на Комисията за енергийно и водно контролиране пък е, че междинната стойност на електрическата енергия от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 година ще бъде 119 лева./мВтч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР