Столичната община подготвя нова програма за подобряване на качеството на

...
Столичната община подготвя нова програма за подобряване на качеството на
Коментари Харесай

Готвят нова програма за въздуха в София

Столичната община приготвя нова стратегия за възстановяване на качеството на въздуха за интервала до 2026 година, съобщи Българското национално радио. Мерките, които ще бъдат взети против атмосферното замърсяване, се основават на научно проучване на Националния институт по метеорология и хидрология по отношение на източниците на замърсяване.

Основният източник на замърсяване на атмосферата с фини прахови частици в столицата - 25% - идва от уличната прахуляк. Следва изгарянето на биомаса и дървесина. Сериозен и делът на външни източници на замърсяване, които идват с преносена въздушни маси – 16%. Замърсяването на атмосферата от превоза в София е едвам 9% от общия дял на източниците на фини прахови частици, а 4% идват от промишлеността. Това демонстрира едно годишното проучване на Националния институт по метрология хидрологията, заяви шефът на института професор Христомир Брънзов:

„ Прави се един физико-химичен разбор от две упълномощени лаборатории – в България и в Хърватска. И е направено междулабораторно съпоставяне с една лаборатория на финландския митологичен институт, която се счита за една от най-хубавите.

На база на тези данни в столицата се подхващат ограничения за възстановяване на качеството на въздуха в три съществени посоки, сподели кметът Йорданка Фандъкова:

„ Предвиждаме увеличение на средствата за миене с към 30%. На второ място, създадохме една нова стратегия към облагородяване на тъй наречените „ кални точки “. И, на трето място, са инспекциите и при строителните обекти, и при колите, които придвижват строителни материали “.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР