Столичната община е поставила дискриминационни критерии за прием в предучилищните

...
Столичната община е поставила дискриминационни критерии за прием в предучилищните
Коментари Харесай

София дискриминира при приема за предучилищните групи

Столичната община е сложила дискриминационни критерии за банкет в предучилищните групи в учебните заведения и детските градини, оплакаха се родители. При кандидатстване повече точки получават децата, чиито родители работят или учат, до момента в който неналичието на работа понижава бала. В същото време предучилищното обучение е наложително по закон.

Според наредбата за банкет на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Столичната община при формиране на бала за прием за всеки работещ родител се начисляват по 2 точки, останалите критерии са адрес на територията на общината - 3 т., адрес в региона, където е градината или учебното заведение - 2 т., братя или сестри в същото образователно заведение  - 1 т. и обществени критерии за сираци или заболели деца. Това значи, че тежестта на точките при двама работещи родители е огромна. Идеята е достъпът до общинските градини и подготвителните групи да е по-добър за деца, чиито родители не могат да ги гледат у дома, защото вървят на работа.

Проблемът обаче е, че записването и посещаването единствено на първа и втора група в градините са въпрос на избор за родителите. Според учебния закон посещаването на трета група в градините и предучилищна - в градина или учебно заведение, е наложително за всички деца. Юристи считат, че затова дали родителите работят или не, не следва да бъде аршин за банкет и противоположното - децата на безработни родители имат доста по-малък бал и съответно шанс да бъдат признати в градина или учебно заведение, изключително тук-там в огромните градове, където претендентите за обещано образователно заведение са повече от местата. 

 

БЕЗУМИЕ

За да потвърдят, че работят, при записване на детето родителите се длъжни да дават нормалната служебна записка от работодателя си. Тъй като общината не е в положение да ревизира достоверността на информацията, от няколко години наредбата задължава родителите да демонстрират при записване и копие от трудовата си брошура в градината или учебното заведение, или от служебната, в случай че работят в администрацията, или осигурителна - за самоосигуряващите се. Все отново общината е прецизирала, че " лицата имат право да заличат трудовите си хонорари ", защото заплатата е вписана в трудовата брошура.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР