Столичната община е подписала договор за доставката на т. нар

...
Столичната община е подписала договор за доставката на т. нар
Коментари Харесай

София ще инсталира "умни знаци" за трафика и нискоемисионните зони за 4 млн. лв

Столичната община е подписала контракт за доставката на т. нар " умни знаци " и табла, някои за по 35 хиляди лева, които да алармират при произшествия, заледени пътища и ограничавания при. Очаква се те да насочват трафика според от това къде има тапи, като дават различни направления и наблюдават артериите в действително време.

За слагането им е определен бул. " Цариградско шосе " и по-конкретно при връзката с бул. " П. Яворов ". Причината е, че точно по тази градска автомагистрала влизат най-вече коли към центъра и назад и постоянно се образуват колони от коли.

Дали новите знаци ще стартират да се конфигурират обаче ще зависи от това по кое време общината ще отдели пари от бюджета си за тях, тъй като поръчката е без обезпечено финансиране.
Въпрос на цена
Общината е поръчала няколко типа табла, които да пресъздават информацията. Прави усещане, че някои костват 4200 лева, а други, които са по-големи и с повече функционалности, са много по-скъпи - 35 хиляди лева Избраната компания за доставката им е " Енвайро Клийн ". В същото време различен претендент (обединение " Пъна сигурност " ) е предложил цени за огромните табла, които са с 10 хиляди лева по-ниски, само че все пак е бил класиран по-назад. Директорът на дирекцията за ръководство и разбор на трафика Димитър Петров изяснява това със повишени цени на други места, сходно на
Реклама
" За да действа едно табло, то изисква и монтаж на стълбове, портал, кабели, канална мрежа, захващания и други неща, които се водят във втора таблица за строително монтажни работи - там цените на другата компания са по-високи 4 до 5 пъти ", изяснява той.

Така да вземем за пример спечелилата компания " Енвайро клийн " е поискала за обезпечаване на информационна съгласуваност през мобилна мрежа 2.20 лева на една точка, до момента в който другата компания, с по-евтините табла, - 625 лева (виж графиката).

Затова и методиката за оценка е " хванала " тези изкривявания при класирането като в последна сметка излиза, че компанията със по-скъпи табла е по-изгодна.
Ценови оферти на определената компания " Енвайро Клийн " Реклама Предложения на обединяване " Пътна безопаност ". Единствено тя от общо 4-мата претенденти е подала по-ниски цени за ел. таблата. Как ще работи?
Реално в България за първи път ще се повяват т. нар " умни знаци ", които да преценяват в действително време изискванията за водачите. Седемметровите табла (за 31-35 хиляди лв) ще демонстрират разнообразни данни и ще разрешават визуализации на пътната конюнктура в разнообразни цветове, споделят от общината.

" Идеята е да ви се подаде правилна информация да вземем за пример дали има злополука на " Васил Левски ", дали има затваряне на " Цар Освободител " примерно поради митинг или запушване ", изяснява инж. Петров.

Таблото преднамерено е по-голямо, с цел да може да се вижда добре и информацията да се възприема бързо, да вземем за пример, като пресъздава карта на задръстването по пътните артерии (червено - при претрупан трафик, оранжево - при приблизително претрупан, и зелен - в случай че пътят е спокоен). Така водачите биха могли бързо да вземат решение кой маршрут да изберат.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Право 3 Коментари и разбори 1 Транспорт 2 Икономика 3 Гласът на Капитал 1 Транспорт 2 Гласът на Капитал Реклама
Другата функционалност е обвързвана с пътната сигурност - тъй като доста постоянно по " Цариградско шосе " се случат произшествия и третата кола по веригата нормално реагира по-късно, задачата на таблото ще е да алармира, че в избрана лента има злополука, след 200, 300 или 500 м., с цел да се приготвят водачите.
Едно от приложенията е да се насочва трафика в действително време инж. Димитър Петров
Директор на Дирекция "Управление и разбор на трафика " в Столична община

Всичките тези данни ще идват от центъра за ръководство на трафика. " Ние знаем къде има запушване и можем да предаваме информацията в действително време. Понякога има и интервенция от човек - когато има нещо отвън обсега на нашите датчици и камери и ни алармират за злополука да вземем за пример от " Пътна полиция ". В тези случаи би трябвало да подаваме информация, която да се покаже на таблото ", споделя инж. Петров. Накратко, ръководството ще се извърша от центъра, а таблата ще пресъздават информацията.

Устройствата биха имали и още една функционалност - при положение, че се вкара променлива нискоемисионна зона, при която съгласно параметрите на замърсяване се не разрешава влизането на коли от няколко еко категории (повече за това ). " Ако имаме константни ограничавания (напр. възбрана единствено за първа категория), би трябвало естествен пътен знак, само че в случай че имаме променливи - би трябвало да имаме знак който в единия случай не разрешава едното, в другия- другото ", изяснява инж. Петров.

Метеорологични станции пък ще предават информация към таблата за заледяването на мостовете, пресичащи главните артерии. С логаритъм ще се пресмята съгласно температурата какви са изискванията за замръзване, тъй че водачите да не бъдат сюрпризирани. " Често се случва някой да кара по " Орлов мост ", където е изсъхнало, и след това внезапно да се изненада от черен лед ", изяснява шефът.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР