Столичната библиотека отбелязва 110 г. от рождението на Димитър Димов,

...
Столичната библиотека отбелязва 110 г. от рождението на Димитър Димов,
Коментари Харесай

Столичната библиотека отбелязва 110 г. от рождението на Димитър Димов

Столичната библиотека отбелязва 110 година от рождението на Димитър Димов, от 18.00 ч. на 26 ноември, оповестиха от Столичната община.

Българският П.Е.Н.-център и Столична библиотека ще отбележат 110 година от рождението на българския публицист и драматург Димитър Димов - един от класиците на българската литература.
От 1942 година Димов сътрудничи с разкази, пътеписи, фрагменти от романи и драми във вестниците " Литературен глас ", " Литературен фронт ", " Мир ", " Народна култура' ", " Отечествен фронт ", на списанията " Септември ", " Театър ". Творбите му го показват най-вече като занаятчия на психологическия и обществения разказ. От 21 март 1964 година до гибелта си е ръководител на Съюза на българските писатели. Димов е създател на над 20 научноизследователски труда, а след 1966 в архива му са открити нови проекти и ръкописи за 2 книги върху теорията на отражението.

Д. Димов утвърждава в българската литература съвременен живописен жанр, който се отличава с психическо предусещане, интелектуална изчерпателност, остра конфликтност и тъничък нюх към благосъстоянието на езика. Героите му, носители на мощни усеща и упоритости, са детерминирани посредством обществените и нравствените стълкновения на епохата, за което оказва въздействие както острото обществено зрение на писателя, по този начин и персоналното въодушевление по концепциите на Зигмунд Фройд, Фридрих Ницше, Анри Бергсон и творчеството на Октав Мирбо.

Писателя ще показа проф.Светлозар Игов. На събитието ще участва и дъщерята на Д. Димов - Теодора Димова, която е измежду блестящо изявените модерни български писатели. Ще бъдат показани първи издания на Димов от фондовете на Столична библиотека, измежду които " Осъдени души ", 1945 година, " Тютюн ", 1951 година и други
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР